Op 31 mei 2024 zal MijnTuin beëindigd worden. Voor meer informatie, kan je terecht op deze pagina

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

10 planten die niet mogen ontbreken in een Piet Oudolf tuin

 Blog  •  Gemaakt op: 31 Maa 2023

Een wijd verbreid misverstand is dat er ergens een (geheime) plantenlijst bestaat waarmee je moeiteloos je eigen Oudolf tuin in elkaar knutselt. Maar als er al zo'n plantenlijst bestaat, dan zit die waarschijnlijk alleen in het hoofd van Oudolf. 

Door tientallen jaren van onderzoek en experimenteren, heeft hij zo'n omvangrijke plantenkennis opgebouwd dat die zich niet zomaar laat vangen in een simpele lijst. Hoe het dan wel werkt? De omgeving is bij Oudolf altijd het uitgangspunt. Bij het ontwerpen van de New York Highline (een park op een verhoogde spoorlijn) liet hij zich bijvoorbeeld inspireren door de begroeiing die na jaren van verwaarlozing vanzelf was ontstaan tussen de oude spoorrails. 

Een kant-en-klaar recept voor een Oudolf tuin, waarbij je zoveel van dit en zoveel van dat plant, bestaat dus niet. Maar er zijn wel planten die Oudolf graag en veel gebruikt en die je in bijna al zijn parken en tuinen tegenkomt. In dit blog heb ik er tien voor je verzameld. 

 

Alle notities

2 reacties

  • Ellen A. Ellen A. Rob Oudolf zet gewoon hele beplantingschema’s op internet met namen erbij. Zoals bijvoorbeeld Vlinderhof in Utrecht. Hij houdt niets geheim en deelt zijn kennis met iedereen. Fantastisch vind ik dat!
    Vrijdag 31 Maart 2023 om 22:13
  • Margo G. Margo G. Klopt, hij doet daar niet geheimzinnig over. Ook van andere tuinen staan plantenlijsten op internet. Ik heb de linkjes erbij gezet :-)
    Maandag 10 April 2023 om 13:47