MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kale toestand

 Blog  •  Gemaakt op: 30 Nov 2014

De es heeft al zijn blaadjes laten vallen. Hier en daar bloeit er nog wat, maar veel is het niet meer. De grond ziet er wat kaal uit. Daaronder zitten bloembollen verstopt, maar de blauwe druiven laten hun kop wel al zien. Ik weet niet of dat nu al de bedoeling is, maar de natuur gaat toch wel vanzelf.

Een paar weken geleden heb ik een boomkwekerij bezocht. Er kon nog wel een witte Muscat druif bij en we zijn twee hazelnootstruiken en een amandelboom rijker. Ik heb er maar wat bamboestokken omheen gezet om ze te markeren, want de kleine sprietjes vallen nu nog een beetje in het niet en kunnen makkelijk vertrapt worden. Dat zal over een paar jaar wel anders zijn.

Van de overbuurman hebben we een wat ouder boompje gekregen. Een hulst “golden queen”. Die heeft een mooi plekje midden in de tuin gekregen en ik heb er wat sneeuwklokjes en krokussen omheen verstopt.

Nu moet alleen nog het stuk achter het huis ontdaan worden van riet en brandnetels en dan kunnen we met een redelijk schone lei beginnen in het voorjaar.

Tijd dus om het huis aan te pakken. Binnen een paar weken wordt de electra aangezet op het park. Onze stoppenkast hebben we geinstalleerd en is goedgekeurd, dus we zijn er helemaal klaar voor. Een electrisch kacheltje en een lamp erbij en dan kunnen we ook na het werk nog even klussen i.p.v. alleen in het weekend.

Voorlopig vooral slopen. Als eerste ging de vlonder voor de deur eraan. Die was hier en daar al rot en veel te glad. Langs het huis heb ik tegels gelegd die gerecycled zijn van elders uit de tuin en ik heb de gok gewaagd om daar alvast wat gras te zaaien. Als het nu te koud wordt komt het begin volgend jaar wel op.

In het huis moest het donker houten voorzetwandje in de hoek eraan geloven om plaats te maken voor een kachel. We hebben een fantastische houtkachel van vrienden overgenomen en die moet natuurlijk over niet al te lange termijn in bedrijf gaan. Weet je wat ik zo leuk vind? Je kan het zo gek niet bedenken of je kan via het interweb leren hoe iets moet. Ik ben iig een stuk wijzer geworden over enkel en dubbelwandige kachelpijpen, brandwerende platen en dakdoorvoeren. Allemaal leuk en praktisch, maar ik ga het afwerken met tegen kitch aangrenzende tegeltjes.

Nu de es zijn bladeren kwijt is kan deze geknot worden. Is ook nodig, want voor je het weet is die veertig meter hoog. Dragen we ook nog eens bij aan het Nederlandsche cultuurlandschap. Vroeger werden bomen geknot voor geriefhout, maar tegenwoordig is dat allemaal niet meer nodig door centrale verwarming. Essen zijn goed geschikt om te knotten en wij kunnen ons paleis in wording er fijn mee verwarmen.

 

Alle notities

Reageer