Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Takkenzooi

 Blog  •  Gemaakt op: 13 Feb 2015

De es is nu helemaal geknot. Dat leverde heeeel veeeeeel takken op. De dikke takken zijn nu nagenoeg allemaal in mootjes gehakt en van de kleinere takken is een soort takkenwal gemaakt achter het huis. Eerder stapels dan een wal, maar dat verwerk ik later nog wel eens wat netter als dat stuk tuin wat meer op orde komt. Het is nu toch nog een takkezooi. Veel riet en brandnetels.

Ik heb aan die kant van de tuin wat orde in de chaos proberen te scheppen. Er groeit een "ietwat" verwilderde boskamperfoelie, maar die kan ik pas volgende maand gaan snoeien. De slierten die erg in de weg zaten heb ik wel alvast uit de weg geknipt want anders was het niet eens mogelijk om bij de enorme rozen daarachter te komen. Ik zag tot mijn verbazing dat er niet een, niet twee, maar wel drie rozenplanten staan. Allemaal doornige takken van een meter of drie hoog. Aangezien ze zo hoog zijn en zo dichtbij bij de schutting zijn geplaatst vermoed ik dat het klimrozen zijn, maar dat moet ik eens aan een expert vragen.

Speciaal voor deze klus heb ik een profi snoeischaar op de kop getikt. Zoeen die hoveniers ook schijnen te gebruiken. Het verschil met het huismerk van de bouwmarkt is wel goed te merken. Vlijmscherp en het ligt goed in de hand. De eerste roos is nu op 60 cm boven de grond gekortwiekt. Dat snoeien is ook alweer een studie op zich. Je kan blijkbaar niet zomaar de schaar erin zetten, maar je moet goed op zoek naar een (slapend) oog en daar dan een klein stuk boven knippen. Ook nog eens schuin op zo'n manier dat de sapstroom daarna optimaal naar de nieuwe knop toegaat. Jahaa, zo leer je nog eens wat op youtube. Al die takken dus ook, hoppa, op de takkenwal.

Dit weekend heb ik ook een kleine mijlpaal bereikt. De moestuin is nu helemaal klaar voor gebruik. Alle witte kweekgrasslierten en ander onkruid zijn er met een spitvork uitgeschept (hoop ik) en alles is netjes aangeharkt en klaar om ingezaaid te worden. Natuurlijk kon ik me niet beheersen en heb dat dus ook maar meteen gedaan. Daar is het mogelijk nog wat te vroeg voor, maar als je niks zaait weet je zeker dat er niks opkomt. Scherpzadige spinazie en wat doperwten heb ik in de volle grond gezaaid. Pluksla, bloemkool en brocolli in een koude bak.

Er zijn ook nog wat meer struiken de grond in gegaan. Bij het tuincentrum is het nog wat rustig, maar daar heb ik een mooie magnolia gevonden en een rode hortensia. Bij een kleine plantenwinkel in Noord heb ik een forsythia gekocht. Overal zitten al knoppen op, dus het mag nu niet meer hard gaan vriezen van mij. Ik kan niet wachten totdat de lente begint.

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/02/14/takkenzooi/

 

Alle notities

Reageer