MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sneeuwwitje snoeien

 Taak  •  Gemaakt op: 14 Feb 2015

Deze roos ‘sneeuwwitje’ is een zeer sterke, goed gevulde, zuiver wit bloeiende roos met spitse, lichtroze bloemknoppen.

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.
Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers.
In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Algemeen onderhoud

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. Tussen 1 maart en 1 april is het nodig om zoveel mogelijk ziektekiemen te verwijderen. Snoei op 10 tot 15 cm boven de grond kort boven naar buiten wijzende knoppen (ogen).
Geef in het voorjaar speciale rozenmest en tijdens de bloei nog eens een portie.
Tijdig water geven en regelmatig op schimmels en luis controleren. Trosrozen worden in het voorjaar gesnoeid als het niet te hard meer vriest. Houd vijf gezonde takken over waarvan het hoogste oog naar buiten staat. Snijd de jongste takken terug op vijf ogen en de oudste takken op zeven ogen. Hierdoor ontstaat een mooi model struik met bloeiende trossen op verschillende hoogten.

 

Alle notities

Reageer