MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Lente - een nieuwe start 1

 Notitie  •  Gemaakt op: 06 Apr 2015

Een maandje aan het werk in de tuin inmiddels. Verslavend en jammer dat ik er relatief weinig tijd in kan steken. Natuurlijk ook ontspannend ondanks de inspanningen. Bij entree loop ik altijd eerst een rondje om te kijken wat er op is gekomen. Ongewenste plantjes (ik noem het normaliter onkruid ..) en gewenste plantjes laten zich zien. Aan het eind van iedere werkbeurt kijk ik tevreden rond.

Ik heb deze tuin van 350 m2 sinds medio augustus 2014. Was al een half jaar schietgebedjes aan het doen om in aanmerking te komen en dat heeft geholpen. Veel achterstallig werk want er was dik een jaar niets gedaan. Brandnetels maar met name zevenblad bestrijden. Monnikenwerk. De diverse borders zagen er niet uit na afloop. Uit een vorige tuin-ervaring weet ik dat het wel weer goed zou komen. Het monnikenwerk lijkt op dit moment (je weet nooit ..) te hebben geholpen. Ik zie hier en daar wat jong zevenblad opkomen maar dat haal ik direct weg. De brandnetels hebben een ondergronds netwerk in de tuin en soms heb ik 2 meter wortels in een keer in mijn hand. Destijds is mij verteld dat het een geneeskrachtige tuin zou zijn en de vorige eigenaren zagen zevenblad en brandnetel zo ook. Enfin. Ik niet. We hebben ons soms een weg moeten banen door alle wild groeiende beplanting. Ongetwijfeld hebben we in ons enthousiasme en door onwetendheid veel beplanting uitgetrokken en weggekapt. Dit jaar komt het wel weer op. En zo niet, dan niet.

De tuin staat goed in de zon, heeft geen bomen in de tuin (die staan wel bij de buren), bevindt zich op een heel rustig puntje van het tuinencomplex en is goed beschut tegen inkijk door (lelijke) taxushagen maar ook hagen van hedera, hop, clematis en klimhortensia die groeien tegen en op oude kaalgemaakte taxusoverblijfselen. Er komt een dag dat ik de taxushaag aan de voorzijde, voor ons de achterzijde, laat weghalen. Het huisje is zo geplaatst dat we er niet tegenaan kijken, dus voor de komende tijd is dat prima. De tuin is verdeeld in 9 borders in organische vormen met paden van gras. Aan het huisje grenzend is een groot vlonderterras van 6,5 bij 4, dat vol in zon staat, met daarvoor een border. Vorig jaar hebben we er veel geslapen. Wat een fijn gevoel om iedere ochtend de schuifpui open te zetten en de groene diepte in te kijken met de ochtendzon in je ogen. De "voor" border heeft mijn volle aandacht op het moment omdat we er tegen aankijken.

Begin dit jaar ontdekte ik de verborgen bollen zoals sneeuwklokjes, narcissen en tulpen verspreid over de tuin. Een vrolijk lente aangezicht. En wat ben ik blij met de helleborus met zacht rose-paarse bloemen. Ik heb er paarse bosviolen bijgezet om de kleur te benadrukken.Ik herken een groot aantal planten maar sommige ook weer niet. Na wat gezoek kwam ik deze site tegen. Handig. De tuin staat vol met moois.

Gestart met gevallen blad, oude takken en onkruid weghalen. Snoeien van kamperfoelie, hortensia's en vlinderstruiken. Er staan dwars in de tuin rozen. Die zijn al tijden niet gesnoeid zo lijkt het want het zijn hoge (oude) takken met zijtakken. Vorig jaar heb ik ze eind september op goed geluk gesnoeid. Niet het seizoen misschien, maar ze zwalkten alle kanten op. Dat heeft geresulteerd in een wat vollere plant. Toch vind ik ze op rare plekken verspreid door de tuin staan. Ik overweeg om ze uit te graven en in 1 border te zetten.

Ik ontdekte afgelopen maand diverse knopjes van hosta's, die ik prachtig vind. Vorig jaar hadden we een tsunami aan grote slakken gehad en die hebben zich tegoed gedaan aan de hosta's. Er bleef in korte tijd weinig van over. Kaalgevreten stengels. Eens nagaan hoe ik de hosta's dit jaar tot volle bloei kan laten komen. Dat betekent waarschijnlijk verplaatsen of er anti-slak planten bijzetten. Ook denk ik er aan om vergruisde eierschalen en/of boomschors/cacaodoppen rondom te strooien. Mocht iemand dit lezen en een goede tip hebben dan ontvang ik die graag!

Op de foto (2014) de zijborder. Ik was bijna vergeten hoe het er over een paar maanden uit kan zien.

 

 

 

 

 

Alle notities

Reageer