MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Entree op de schop

 Blog  •  Gemaakt op: 06 Apr 2015

Bron: http://www.van-schaik.org/2015/04/06/entree-op-de-schop/

Voor het tuinhuis hadden we marktplaats afgezocht voor wat spulletjes. Vlakbij de Prins Hendrikkade kon ik een koelkast ophalen voor weinig. Die moest alleen nog wel even van vier hoog naar beneden gesjouwd worden. Gelukkig heb ik wat conditie en spierballen gekregen van al het gespit in de tuin :) We hadden ook nog een laddertje nodig zodat we het dak en de vliering op kunnen. Deze kon ik ophalen in Purmerend. Het was een hele leuke ontmoeting. Die man had samen met de buren een ecologische buurt gecreerd aan de rand van een nieuwbouwwijk. Hij had zijn houten huis zelf gebouwd. De aangrenzende tuinen hebben een gemeenschappelijke vijver, er staan interessante planten en er is een ren voor de kipjes. Ik heb er een flinke tijd met hem doorheen gelopen. Vol enthousiasme vertelde hij over zijn buurt en zijn tuin. Aan het eind kreeg ik ook nog wat plantjes van hem mee.

In onze eigen tuin zijn we het hele paasweekend bezig geweest om wat vorm aan te brengen. Ik wil een kronkelpad van voor tot achter aanleggen van gras met stapstenen. Daarvoor moest er nog wel een conifeer uit de grond geschept worden. Eerst hadden we een geul rondom de conifeer weggegraven. Vervolgens hebben we geprobeerd met een paal als hefboom de conifeer eruit te wippen. Uiteindelijk, met hulp van de buurman, is het gelukt door de conifeer heen en weer te duwen. Gat weer dicht gemikt, aangeharkt en met wat stenen van elders uit de tuin een paadje aangelegd. Bij de oude ingang hebben we de pergola uit elkaar gemept, het oude hek weggesloopd en de brievenbus en het nummerbord is nu verplaatst naar de nieuwe ingang. Een kronkelpad is natuurlijk niet compleet zonder lampjes, dus hebben we bij de action heel veel zonnelampjes gescoord. Dat is een erg leuk gezicht 's avonds.

Op een gegeven moment had ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om planten op kleur in de verschillende delen van de tuin te doen. We hebben nu een blauw/paarse hoek met callicarpa, hibiscus, sleutelbloemen en vergeet-me-nietjes. Samen met Kim heb ik daar nog korenbloem, een blauwe bloemenmix en lobelia's gezaaid. In de rood/roze hoek staat een magnolia, een oosterse papaver, brandende liefde, rode daglelies, een hoge lobelia en een rode hortensia. Het gele stuk heeft een forsythia, rudbeckia en voorjaarsbloemen. En in de witte regio staan witte daglelies, een aglaia margriet, gipskruid, een witte bloemenmix, een witte vlinderstruik en straks ook een dubbele sering.

Qua groenten en fruit begint er al aardig wat op te komen. De kolen zijn, op eentje na, heel gebleven. Er is wat sla en de spinazie komt goed de grond uit. De knoflook doet het ook prima en net als de Fransen knip ik het loof hier een daar eraf om door het eten heen te doen. Heerlijk. Zowel de kersenboom als de hazelnootstruiken staan in de knop nu. Geen idee of daar dit jaar al wat van te oogsten valt, maar het is in ieder geval fijn dat ze goed aangeslagen zijn. De amandelboom staat momenteel prachtig te bloeien. Dit jaar krijgen we ook behoorlijk veel aardbeien. Hamish heeft zijn aardbeienmuur gerealiseerd. Nu nog een irrigatiesysteem aanleggen. Eerst een analoog systeem en later kunnen we misschien iets electronisch in elkaar gaan knutselen. De vochtsensoren en waterpomp hebben we al in huis.

 

Alle notities

Reageer