MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Lente - een nieuwe start 3

 Notitie  •  Gemaakt op: 07 Apr 2015

De border voor de vlonder is kaal te noemen. Vorig jaar hebben mijn moeder en ik uren besteed aan het verwijderen van met name zevenblad en kruipende boterbloem. Wat een ellende. Leuke start van Mijn Tuin. We hebben er om moeten lachen. Schrikbarende hoeveelheden zijn er verdwenen in onze tuinafvalmanden. Niet alleen in de vlonder-border, maar door de hele tuin. Dat spreekt voor zich.

Van de inmiddels uitgebloeide korenbloem bleef weinig over. Tot mijn verbazing is deze dit voorjaar vol in het blad. Het zijn nog maar 4 planten, maar zonder baby zevenblad of boterbloem. Een survivor! De vrouwenmantel was verweven met de twee ongewenste gasten, en hebben we geduldig en voorzichtig van elkaar gescheiden. Maar er bleef een treurig restje over en die heb ik gedeeld in stukken. Hetzelfde met de oregano en nog 1 plantje waarvan ik niet weet wat het is, maar dat er destijds qua blad niet uitzag als Mr 7 en/of Mevrouw Botergeel. Tot mijn vreugde ontdekte ik begin maart dat ze het overleefd hebben en er zich verse blaadjes aan het ontwikkelen zijn. Het is afwachten of ze willen groeien en bloeien.  De rest van de planten bleken teveel besmet met het duo en hebben we weggedaan om te voorkomen dat we in de toekomst weer zo’n overbevolking ongewenste opvullers moeten verwijderen.

Eind september heb ik tegen een gereduceerde prijs nog twee siergraspollen en wat lavendel gekocht  en een zakje met narcissen en tulpjes gepoot. De nieuwe bewoners. En ook die hebben de winter overleefd.

Als ik de foto’s van mei en juli vorig jaar terugkijk, zie ik eerst een alleraardigste border met korenbloemen en vergeet me nietjes en een paar maanden later een oerwoud aan van alles. De foto’s zeggen genoeg. Toen ik medio augustus eindelijk de tuin de mijne kon noemen, was de groene uitgroei in een hoogte-, en in dit geval, dieptepunt beland. Slik. Daar heb ik van de schrik geen foto’s van gemaakt. Dit voorjaar, maar het is pas begin april is er dus werk aan de winkel. Om de border in te delen en te vullen. Leuk en spannend. Ook lastig want wat zet je erin en welke kleur?

De border loopt in een boog rond het terras. De lavendel vooraan en  daarachter een woestenij aan een kruipend groen goedje en een wirwar aan zevenblad, boterbloem en overgelopen grasjes. Het stond er groen bij, maar wat voor groen, is de vraag. Na het verwijderen van het ongewenste spul bleek de lavendel kaal. Zeker 30 cm kale takken en alleen bovenop nog wat groen en paars. De roos erachter had zulke lange stengels dat we er bij het langslopen regelmatig aan vast bleven zitten. Plan de campagne gemaakt.

De lavendel heb ik eerst ontdaan van al het dode hout. Er bleken hele kluiten dood-dood te zijn, die braken direct af. De groene delen gesnoeid. Daarna heb ik ze uitgegraven. Een best zware klus want het grondwater staat nu hoog en na 30 cm de diepte in zat ik al in het water. Mijn laarzen werden in de grond vastgezogen. Na een lambada heb ik me met volle schep uit de modder weten te bevrijden. Oef. Op internet kwam ik als tip tegen ze half dode planten dieper in te zetten. Zo gelezen, zo gedaan. Maar ik had nog steeds veel kaal hout. Besloten om er wat nieuwe lavendel tussen te zetten en nu maar hopen dat de onderzijde van de oude planten daardoor wegvalt. Het ziet er nu wel prettiger uit. De kale vlakte erachter heb ik zo goed mogelijk ontdaan van het kruipende groen. Het zag er toch al niet uit na de strijd met eerder genoemd duo. Ik ben vol goede hoop dat de Vinca Minor Alba de strijd zal aangaan met dat wat ik niet wil. De rozenstruik heb ik gesnoeid. Ik weet niet of ik het snoeien kan noemen. Ik heb op goed geluk de rozenbottels en wat andere stengels eraf geknipt. Een maand later zit de rozenstruik vol blad. Tuinieren is spannend. LOL.

En dan nog de border zelf. Op de hoek tussen de lavendel en de echte vlonder-border heb ik twee buxusbollen geplant. Vooraan. In de winter mag de sempervirens kleur geven. En houvast in de hoek, voor het oog.  Erachter heb ik drie bolgewassen witte Agapanthas gepland. Het ziet er nu nog leeg uit met drie groene puntjes vlak boven de grond. Voor de zekerheid heb ik wel nog twee volgroeide planten met wel al bloemen gekocht. Die gaan er van de week bij. Ik hoop op een mooie volle aanblik wit-groen en groen in die hoek.

De narcissen en tulpen staan er nu nog fris en iel bij, de in oktober gepootte anemoonknolletjes komen voorzichtig op, maar er is veel zwarte aarde. Doel is een gevulde border met groen en bloemen, hoogte en diepte. Op Eerste Paasdag in het tuincentrum ook nog witte pioenrozen,en zachtrose papavers gekocht. Aan de borderrand Ezelsoor geplant. Deze heb ik uit een andere border heb overgezet. Het leek me wel aardig kleuren met het grijs van de lavendel, het groen en de wittige bloemen.

Verderop hebben zich inmiddels, onverwacht, een aantal polletjes met vergeet me nietjes ontpopt. Eens kijken wat die gaan doen. De rest van de border moet ik nog bedenken. De geplande witte hortensia bleek weg te vallen in de ruimte en heb ik in een kleinere border geplaatst. Ik speur me suf op Pinterest naar mogelijke kandidaten.

Binnenkort een foto van de nieuwe border.

 

Alle notities

Reageer