Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Jan O.

Pyrus calleryana Chanticleer:

 Notitie  •  Gemaakt op: 20 Apr 2015


[Afbeelding van Arnold Meulenbelt] Door Arnold Meulenbelt

De Sierpeer ofwel de Pyrus calleryana 'Chanticleer'

› 28-12-2010, door Arnold Meulenbelt

Pyrus calleryana 'Chanticleer' is fantastisch!
[Pyrus calleryana Chanticleer (Sierpeer)] Pyrus calleryana is in China inheems. De selectie 'Chanticleer' werd uit de VS ingevoerd. Een 15 (-18) meter hoge en 5 meter breed wordende boom met smalle, kegelvormige kroon en opgaande zijtakken, op oudere leeftijd los, breed-piramidaal. Bruinachtige, doornloze bast. Bladeren eivormig tot rond, kort toegespitst, 8-12 cm lang, 8 cm breed, donkergroen en glanzend, loopt zeer vroeg uit. Late -soms pas in november- inzettende, zeer mooie herfstkleur, van geel-roodbont tot purperkleurig. Verliest de bladeren laat, pas na strenge vorst. Bloeit wit, voor het uitlopen van de bladeren eind april/begin mei, enkelvoudige bloemen, 1-2 cm breed, in talrijke bloemtrossen. Weinig attractieve, 1 cm dikke vruchten (peervormig). Heeft krachtige, diepgaande wortels. Met deze cultivar heeft men o.a. in Eindhoven en Karlsruhe al sinds 60 jaren goede ervaringen opgedaan. deze soort is zeer goed bestand tegen hitte, goed bestand tegen vorst, windvast, wordt zelden door insecten aangetast en is resistent tegen bacterievuur. Houdt van een standplaats in de volle zon en past zich goed aan de grond aan, prefereert neutrale tot alkalische grond. Deze boom kan het beste in het voorjaar worden geplant.

Bijzonderheden
Omdat het blad buitengewoon lang aan de boom blijft is gebleken, dat men de boom pas vanaf december kan planten. Pyrus calleryana 'Chanticleer' is één van de laatst afrijpende en bladafwerpende boomsoorten. Het planten met kluit voor begin december leidt tot slechte hergroei, omdat het vallen van het blad dan pas begint. 

Snoeien
Als u een Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ (leivorm) gaat snoeien is het belangrijk om 4 of 8 hoofdtakken aan weerszijde van de stam te hebben, al naar gelang de gewenste hoogte. Deze worden dan doorgeleid en in een later stadium is het mogelijk meerdere leibomen met elkaar te verbinden tot één geheel. De andere takken en zijscheuten van deze hoofdtakken worden, liefst,  jaarlijks terug gesnoeid op 1 of 2 ogen. De meeste leibomen worden tussen september en maart gesnoeid. Het verder aanbinden doet u bij voorkeur ieder jaar, het hout is buigzaam en makkelijk te verwerken. Gebruik voor snoei en onderhoud altijd goed en scherp gereedschap. Zorg ervoor dat uw snoeischaar altijd scherp en schoon is.

Snoeiwijze
Op de horizontaal afgebonden takken, de ‘leggers’, ontstaan takken die verticaal groeien, de ‘waterscheuten’. Snoei de waterscheuten terug tot een lengte van 5-10 cm. vanaf de legger. Hierdoor snoeit u vanzelf de door u gewenste vorm in de leiboom, met de leggers als basis.

Snoeitip
Wij adviseren u om leibomen ieder jaar te snoeien, omdat ze anders hun specifieke lei vorm verliezen.

Voor een absoluut overweldigende bloei kunt u er voor kiezen om deze sierpeer pas na de bloei te snoeien, dit is echter voor de boom niet het ideale moment maar ook niet onmogelijk.

 

Alle notities

Reageer