Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Jan O.

Malus Rudolph

 Notitie  •  Gemaakt op: 20 Apr 2015

Leilinde (Tilia ‘pallida’)

De groeiwijze van de leilinde
Een leilinde komt veel al voor in de kleinere tuin. Daar is een leiboom zeer goed geschikt voor omdat een leiboom niet veel groter wordt dan hij bij aanschaf is. (alleen dikkere stam en armen). De leilinde komt van oorsprong van boerderijen. Leilindes werden veel  als zonnescherm gebruikt om het huis koel te houden. De leilinde is zeer weinig eisend en kan op alle grondsoorten, ook is linde goed windbestendig. 

De bloeiwijze van de leilinde
Leilindes zijn er in verschillende soorten. De Tilia vulgaris 'Pallida' is de Koningslinde deze word het meest gebruikt voor leilindes. Deze heeft geelbruine twijgen die later opvallend bruin rood van kleur zijn. De bladeren van de Tilia vulgaris 'Pallida' zijn hartvormig en 5 tot 12 cm groot.  
De leilinde is zeer weinig eisend en kan op alle grondsoorten, ook is linde goed windbestendig. 

Het snoeien van de leilinde
De leilinde moet minimaal 1 keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode is in het najaar als het blad van de linde is afgevallen. U knipt dan alles terug tot op de uitgeleide armen en alle twijgen die van de stam groeien knipt u ook weg. Bij jongere leilindes knipt u de twijgen op de uitgeleide armen terug op kapstokjes. (eerste 2 jaar) Zodoende lopen ze in het voorjaar makkelijker uit en dikken de uitgeleide armen sneller. Wanneer de leilinde enkele jaren staat hoeft u geen kapstokjes te laten staan.

 

Alle notities

Reageer