MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rozenbotteljam

 Recept  •  Gemaakt op: 25 Apr 2015

Rozenbotteljam

Nodig:
Rozenbottels
Geleisuiker Speciaal: 500 g. per kilo moes
Naar wens: kaneelpoeder: 1 opgehoopt theelepeltje per kilo moes en/of geraspte citroenschil

Bereiding:
Was glazen potjes met schroefdekseltjes uit in heet sodawater en spoel ze 2x na met schoon heet water. Bewaar ze tot het vullen in een oven van 120 ° C. Na 30 minuten in de oven zijn ze steriel. Kook de dekseltjes 5 minuten in water met een scheutje azijn. Bewaar ze in heet water buiten de oven.
Rozenbottels wassen en schoonmaken, kroontjes en steeltjes verwijderen.
In een pan water, waarbij ze nét onderstaan, aan de kook brengen en ongeveer 30 minuten laten koken.
Door de passe-vite met middelfijne zeef draaien. Regelmatig de pitjes eruit scheppen. Daarna nog eens door de fijnste zeef draaien (= echt nodig!). Ook dan weer regelmatig de schilfertjes verwijderen.
Het vruchtenmoes wegen.
Per kilo moes 500 g. Geleisuiker Speciaal toevoegen (plus eventueel kaneelpoeder) en al roerend aan de kook brengen. Als het borrelen ook door roeren niet meer stopt gaat de kooktijd in; laat 3 minuten goed doorkoken.
Vul de hete potjes met de hete jam tot aan de schroefdraad en sluit meteen met een schroefdeksel. Zet de potjes enkele minuten op hun kop.

Houdbaarheid:
Deze jam is minstens 1 jaar houdbaar. Na opening in koelkast bewaren en binnen enkele weken gebruiken.

Evaluatie:
Goede consistentie, mooie warmrode kleur, lekkere smaak.
Met kaneel ook heel lekker. Volgende keer ook eens proberen met citroenrasp erbij.
Wel heel veel werk!!

 

Alle notities

5 reacties

 • Margôt V. Margôt V. Ha Wilma, Wat een duidelijke uitleg met de foto's erbij! Weet jij misschien of je van alle rozenstruiken/klimrozen de bottels kan gebruiken?
  Zaterdag 25 April 2015 om 11:16
 • Dank je, Margôt!
  Ja, alle rozenbottels zijn eetbaar. Maar sommigen hebben iets meer vruchtvlees dan anderen. Rozenbottels bestaan voor het grootste deel uit pitjes, die wil je niet in je jam hebben. Er zitten hele fijne haartjes op, die in je keel blijven steken. Een rotgevoel!! In de praktijk worden vooral de bottels van de wilde Hondsroos en van de Rugosa-rozen gebruikt. Maar, nogmaals, je kunt alle rozenbotels eten (zonder pitjes dus!).
  Zondag 26 April 2015 om 13:18
 • Myriam V. Myriam V. Vraagje Wilma: vermits je ze toch door de passe-vite doet, moeten die kroontjes er dan uit? Geven ze een bittere smaak misschien?
  Zondag 26 April 2015 om 13:39
 • Ik heb de kleine kroonblaadjes en de steeltjes wel eraf gehaald alvorens de bottels in de diepvries te doen. Ik weet niet of het smaakverschil geeft. Je zou het eens kunnen uitproberen?
  Zondag 26 April 2015 om 13:54
 • @Myriam Van Vlasselaer .... ik heb onlangs een partijtje rozenbottels (vanuit de diepvries) gebruikt waar nog vrij veel steeltjes aan zaten. De passe-vite haalt die er toch uit. Het resultaat is prima: geen smaakverschil.
  Woensdag 15 Juni 2016 om 10:34