Rozenbotteljam
Rozenbotteljam
Nodig:
Rozenbottels
Geleisuiker Speciaal: 500 g. per kilo moes
Naar wens: kaneelpoeder: 1 opgehoopt theelepeltje per kilo moes en/of geraspte citroenschil
Bereiding:
Was glazen potjes met schroefdekseltjes uit in heet sodawater en spoel ze 2x na met schoon heet water. Bewaar ze tot het vullen in een oven van 120 ° C. Na 30 minuten in de oven zijn ze steriel. Kook de dekseltjes 5 minuten in water met een scheutje azijn. Bewaar ze in heet water buiten de oven.
Rozenbottels wassen en schoonmaken, kroontjes en steeltjes verwijderen.
In een pan water, waarbij ze nét onderstaan, aan de kook brengen en ongeveer 30 minuten laten koken.
Door de passe-vite met middelfijne zeef draaien. Regelmatig de pitjes eruit scheppen. Daarna nog eens door de fijnste zeef draaien (= echt nodig!). Ook dan weer regelmatig de schilfertjes verwijderen.
Het vruchtenmoes wegen.
Per kilo moes 500 g. Geleisuiker Speciaal toevoegen (plus eventueel kaneelpoeder) en al roerend aan de kook brengen. Als het borrelen ook door roeren niet meer stopt gaat de kooktijd in; laat 3 minuten goed doorkoken.
Vul de hete potjes met de hete jam tot aan de schroefdraad en sluit meteen met een schroefdeksel. Zet de potjes enkele minuten op hun kop.
Houdbaarheid:
Deze jam is minstens 1 jaar houdbaar. Na opening in koelkast bewaren en binnen enkele weken gebruiken.
Evaluatie:
Goede consistentie, mooie warmrode kleur, lekkere smaak.
Met kaneel ook heel lekker. Volgende keer ook eens proberen met citroenrasp erbij.
Wel heel veel werk!!
Alle notities
5 reacties
Ja, alle rozenbottels zijn eetbaar. Maar sommigen hebben iets meer vruchtvlees dan anderen. Rozenbottels bestaan voor het grootste deel uit pitjes, die wil je niet in je jam hebben. Er zitten hele fijne haartjes op, die in je keel blijven steken. Een rotgevoel!! In de praktijk worden vooral de bottels van de wilde Hondsroos en van de Rugosa-rozen gebruikt. Maar, nogmaals, je kunt alle rozenbotels eten (zonder pitjes dus!). Zondag 26 April 2015 om 13:18