Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

tomaten en bemesten

 Notitie  •  Gemaakt op: 26 Apr 2015

Tomaten hebben water en (veel) voedingsstoffen nodig, geef dus regelmatig water met af en toe een vloeibare meststof. Geef gelijkmatig en niet teveel water eventueel via een druppeldarm. Dek de bodem onder de planten af met een 15-20cm dikke mulchlaag van organisch materiaal (oude stalmest, stro, bladeren...) om verdamping van water tegen te gaan. Weet dat tomaten zeer diep en ruim wortelen dus ze zullen niet snel Tomaten hebben water en (veel) voedingsstoffen nodig, geef dus regelmatig water met af en toe een vloeibare meststof. Geef gelijkmatig en niet teveel water eventueel via een druppeldarm. Dek de bodem onder de planten af met een 15-20cm dikke mulchlaag van organisch materiaal (oude stalmest, stro, bladeren...) om verdamping van water tegen te gaan. Weet dat tomaten zeer diep en ruim wortelen dus ze zullen niet snel zonder water vallen. Indien je teveel water in een keer geeft (onregelmatig) dan zullen bij vele tomatenrassen problemen optreden aan de vruchten:

Neusrot: De onderkant van de vruchten wordt bruin
Barsten: De vruchten barsten open vaak als ze al aan het rijpen zijn

 

09/05/07
Om de uitgroei van het wortelgestel van de planten te bevorderen maak ik,links en rechts van de planten, gietgeultjes van (30 cm lang,10 cm diep). Omdat de afstand tussen de planten in de rij ruim is(65 cm) is dit geen enkel probleem. Hierdoor hoop ik dat de wortels meer in de breedte gaan groeien gezien ze het vocht zullen opzoeken.Ondertussen genieten ze ook van de meststoffen die wat verder van de plant in de grond ingewerkt zijn.

Nu maar afwachten wat dit geeft.

01/06/07
Eerste bijvoeding met roze korrel oplossing.

Alle tomaten staan nu in hun 3de bloemtros, zijn nu allen gemiddeld 70-80 cm hoog, met de eerste vruchten op de eerste en soms op de tweede tros. Tijd dus om naast de gewone water-gietbeurten ‘s morgens (twee tot driemaal per week,ongeveer 2-3 liter/plant,volgens het weer) één van de wekelijkse gietbeurten te vervangen door een gietbeurt met een roze korrel-oplossing van 2g/liter.

Een eenvoudige methode om niet steeds met enkele grammen meststof in de weer te zijn:
Hiervoor los ik 200 gr roze korrel in een emmer met 10 liter water.Van deze oplossing wordt er 200cc (na goed oproeren) gemengd in 10 liter water waarmee de planten dan aangegoten worden (gemiddeld 2-3 liter/plant).

03/06/07
Uitdunnen van de eerste tros. Gezien het aantal vruchten op de eerste tros ga ik nu uitdunnen tot 5 tomaatjes voor de Hobby F1 vleestomaat en max 7 vruchten/tros voor Ferline F1 en Cristal F1.

 

Alle notities

Reageer