Oleander
Algemene omschrijving
Nerium oleander
Veel warmte, zon en voeding... dat heeft Oleander nodig om rijkelijk te bloeien in onze streken. Van oorsprong is deze struik immers mediterraan, wat betekent dat je hem binnenshuis moet overwinteren op een koele of een verwarmde plek aan het raam.
Groenblijvende struik
Nerium oleander wordt in de volksmond afgekort tot oleander. Deze benaming is een samentrekking van olea of olijf en andreios of mannelijk, krachtig. De sierplant behoort tot de maagdenpalmenfamilie of Apogynaceae.
Oorspronkelijk droeg de donkergroenblijvende struik met leerachtige en lancetvormige bladeren enkel vijfslippige roze bloemen. Door kruisingen zijn er momenteel exemplaren verkrijgbaar met witte, rozerode, rode, of gele bloemen, zowel enkelbloemig als dubbelbloemig.
Mediterrane bloeier
De gebieden rond de Middellandse Zee vormen het habitat van oleander. Je treft de struik er vooral aan in de nabijheid van water, ook al is het helemaal geen waterplant. Daar bereikt hij gemakkelijk hoogtes van vier à vijf meter. Bloeien doet hij de hele zomer lang tot ver in het najaar.
Kind- en dieronvriendelijke plant
Opgepast! Je herinnert je misschien nog de film White Oleander waarbij het hoofdpersonage een oleander als moordwapen gebruikt. Alle delen van de oleander zijn giftig en ervan eten kan dodelijk zijn. Ook bij het snoeien of stekken moet je goed opletten. Draag beschermende handschoenen en reinig het gereedschap goed na gebruik.
Oleander maakt het insecten moeilijk om nectar te zuigen uit de plant. De meeldraden groeien over de stempel van de plant. Alleen een insect met een lange tong slaagt erin om nectar te bemachtigen. Die lange tong moet hij vervolgens met een ruk terugtrekken. Lukt dit niet, dan sterft het insect. Veel zwakke insecten zijn het slachtoffer hiervan.
Oleander in onze streken houden
Bij ons kan je oleander niet in volle grond planten. Het is een solitaire kuipplant die je op je terras of balkon kan plaatsen.
Hoe zonniger hij staat, hoe meer bloemen hij draagt. Rekening houdend met zijn natuurlijke vindplaats plaats je de struik best in de nabijheid van een vijver. Daar is de luchtvochtigheid hoger en blijven de bladeren mooi donkergroen in plaats van lichtgroen of gelig.
Oleander overwinteren
Van zodra er sprake is van vorst moet je de struik binnenhalen. Het maakt niet uit of deze plek al dan niet verwarmd wordt zolang de plant maar aan een raam staat met veel licht. Oudere en sterkere planten verdragen weliswaar enkele graden vorst.
Vergeleken met de zomerperiode heeft oleander in de koude wintermaanden erg weinig water nodig en geen mest. De wortelkluit mag wel niet helemaal opdrogen.
Oleander in de lente
Als het voorjaar aantreedt en de temperatuur zachtjes stijgt, mag je de plant af en toe besproeien.
Dit is de ideale periode om oleander te verpotten. Jonge struiken moet je elk jaar verpotten. Bij oude planten is om de drie à vier jaar voldoende; ververs wel elk jaar de bovenste grondlaag of pas wortelsnoei toe. Qua potmedium kies je best een leem- of kleihoudend grondmengsel dat niet zuur is en voldoende voedingsstoffen bevat. Voeg dus een eerste dosis meststoffen toe en geef vanaf de lente geregeld extra voedingsstoffen.Merk je verkleuring of uitval van de onderste bladeren op, dan is de plant aan een grotere pot toe.
Oleander in de zomer
Oleander heeft veel licht en warmte nodig voor een mooie, weelderige bloei. Daarom doet de plant het ontzettend goed in een kas met een glazen of doorzichtig kunststof dak.
Geef op warme zomerdagen veel water aan de struik. Grote planten drinken met gemak tien liter per dag, als het warm is. Verdeel het water over twee gietbeurten, één ’s morgens en één ’s avonds. Geef bij voorkeur lauw water.
Op natte en regenachtige dagen zal oleander heel wat minder water verdampen. Een goede afwatering is dan belangrijk. Als de wortels voortdurend nat staan, riskeer je wortelrot en bladval.
Nerium oleander, L. (laurierrozenboom) (uit Redoute...) De bladeren staan in kransen van drie, zelden twee of vier en zijn leerachtig, glanzend en lancetvormig. De takken hangen in de zomer naar beneden met een veelvoud aan bloemen. Bloemen zijn er in vele kleuren, zelfs dubbelen, niet geurend. De bloei gaat vrijwel het hele jaar door, met een kleine rustpauze in de winter. Nerium is een altijdgroene struik die 2‑5m hoog kan worden. Na vele jaren kan de stam een dikte bereiken van een mensenlichaam Oleanders kunnen gebruikt worden als kleine bomen, als hagen, kamerplant en in potten gekweekt worden ze veel in Duitsland voor de deuren gezien. Het was bij ons een van de eerste planten voor de oranjeries. Is al vanouds bekend en geliefd en groeit meer in de warmere streken van Europa, Iran, O. Azië.
Half gevulde rode ‘Pierre Gallen’, in wit ‘Album Plenum’, geel is ‘Flavescens’.
Donkerrode dubbele is ‘Agnes Darac, Luteum Plenum’ in geel en ‘Madoni Grandiflorum’ is dubbel in wit.
Verder in meer kleuren en enkelbloemige. ‘Variegatum’ is de bonte. De vruchten bestaan uit twee bladen met veel zaden die voorzien zijn van een vruchtpluis.
Naam:
(Dodonaeus) (a) ‘Hier te lande wordt dit gewas oleanderboom of zo men in de apotheken zegt oleander genoemd, Oleander baum in het Hoogduits of Olander baum, in het Engels oleander, in Italië ook oleandro, in Spanje adelsa, eloendro en alendro. Men men noemt hem ook wel in het Grieks Rhododendron en Rhododaphne, dat is op het Latijns Rosea arbor en Rosea Laurus als of men roosachtige boom of roosachtige Laurus boom zei en sommige noemen hem ook wel (zoals men onder de bastaard of oneigen namen vindt) Spongos en Haemostaris’.
Het woord oleander stamt uit het Grieks voor rose: rhodo, en boom, dendron, via Latijn werd rhododendron gevormd en, met een blik op de laurierachtige bladeren: Laurus, werd dit woord omgevormd tot midden-Latijns lorandrum of lauriendrum. Daaruit ontstond in het Italiaans oleandro of oliandrum, Frans oleandre dat in het midden van de 16de eeuw bij ons kwam en oleander werd. Duits Oleander, Lolander, Aliantestock en Giftrosenbaum, Zwitsers Aliander en orleander.
Dodonaeus (b) ‘Het heet in Frankrijk rosagine en i het Engels rose baye’.
Plinius noemde het de Griekse rhododendron: rozenboom, of rhododaphne (Dioscorides); rozenlaurier, (daphne: laurier, zo het Engelse rose-bay, Franse rosage en laurier rose, Duitse Rosenlorbeer of Lorbeerweide) wat betekent dat de plant een vreemdeling was in Italië.
Dodonaeus (c) ‘De Griekse naam is Nerion of, als Nicander zegt, Neris en de Latijnse is insgelijks ook Nerion’.
De naam Nerium is genomen van Grieks neros: vocht, een verwijzing naar zijn inlandse groeiplaats.
Deze naam, die ook gebruikt werd door Plinius en Dioscorides, kan vermoeden dat de plant een hoge ouderdom in Griekenland bezit. De naam sluit in het Grieks vloeiend aan op Nereus: de watergod, en de Nereïden: de godinnen van het vochtige element.
(d) Een legende verhaalt dat St. Jozef een gewone stok bij zich had, maar die begon te bloeien toen een engel hem vertelde dat hij de echtgenoot van Maria zou zijn. Daarom wordt de oleander in Toscane ‘Mazza di San Giuseppe’: St. Jozefstaf genoemd. Een variant beweert dat de staf bloeide en terzelfder tijd een duif zich op het uiteinde neerzette. De beroemde schilder Rafael maakte dit wonder. Franse fleur de St. Joseph en baton de S. Joseph, naar de bloemen.
Verder; adelfa, alheli extranjero, baladre, espirradeira, flor de São Jose, laurel de jardín, laurel rosa, laurier rose, flourier rose, olean, aiwa, rosa Francesca, rosa laurel, araliya (in Singalees) in Chinees is het bekend als jia zhu tao.
Historie:
De ouden verstonden onder Rhododendron altijd Nerium oleander en niet de nu bekende Rhododendron.
Bij Ptolemaus Chennus uit Alexandrië vinden we een Rhododaphne die op het graf van Amycus gegroeid was, wie daarvan at zou een boksgevecht aangezegd worden. Het is dezelfde Amycus waarvan bij de laurier sprake was. Wat daar de laurier toegeschreven werd om de geest te verwarren en tot strijd te voeren werd hier over de oleander gezegd. Maar de vraag rijst, hoe oud is die variant en uit welke bron heeft hij ze afgeleid?
Het is evenwel niet onwaarschijnlijk dat de struik uit Klein-Azië en speciaal het Pontusgebied, het vaderland van gif en tegengif, naar Griekenland kwam. Daar leefde een volk, de Sanni, die honig had met verdovende kracht. De Pontische honig is bekend als zeer schadelijk. De oorzaak hiervan zou in de oleanderbloemen kunnen liggen waar alle wouden vol van waren, Plinius 21,23, 45.
Gebruik:
Zo was het gebruik vroeger. (Dodonaeus) ‘Oleander of Nerion, als Galenus betuigt, van buiten gebruikt of opgelegd heeft kracht en eigenschap om alle gezwellen te verteren en die te laten scheiden, maar van binnen het lijf genomen is zeer schadelijk, ja dodelijk en niet alleen de mens, maar ook het vee en veel andere beesten.
Dioscorides schrijft er aldus van: ‘de bloemen en de bladeren van oleander hebben een kracht en eigenschap om de honden, ezels, muilen en veel meer andere viervoetig gedierte te doden, maar als die van de mens met wijn gedronken worden zijn ze goed om de steken of beten van de slangen en serpenten krachteloos te maken, doch meer als er wat ruit bijgevoegd wordt. Maar het teer en zwak vee als zijn de schapen en geiten kan de kracht van dit gewas geenszins verdragen of weerstaan want als ze maar alleen het water drinken daar de oleanderbladeren in geweekt zijn dan sterven ze er van.
In Spanje dopen sommige de spitsen van hun pijlen in het sap van dit gewas om de wonden die daarmee gemaakt worden dodelijk te maken, als Camerarius schrijft.
Olie van oleander wordt van Mesue gedaan bij de zalf tegen schurft en Avicenna gebruikt het sap daarvan ook tegen allerlei ruigheden en ruwheid van de huid.
Palladius raadt ons aan de holen van de aardmuizen met oleanderbloemen of bladeren te stoppen want ze zullen sterven als ze die ruiken of eten zullen.
Enige zeggen dat deze boom zo scherp van reuk is en vooral in de hete landen dat als de bladeren in de bedsteden gelegd worden ze de vlooien laten sterven. Nochtans zeggen andere dat een tak van de oleanderboom gestoten en in een gracht of put gelegd alle vliegen die daar omtrent zijn op die plaats zich gaan verzamelen.
De inwoners van het eiland Lemnos strooien de bloemen van de oleander bij de granaatbomen en steken ze in de takken er van en menen dat de granaatbloemen dan minder afvallen en dat de granaatappels dan niet klieven of zullen opengaan, dan of dat er iets toe doet of niet is ons onbekend.’
Het is een doodsplant en vergiftigt vee. De Hindoes noemen het paardendoder, maar de plant is zo mooi dat ze er hun tempels mee versieren en maken er kransen van voor hun doden voordat ze verbrand worden.
Het gebruik als haagplant is weleens schadelijk geweest omdat het vee van deze plant eet en daarvan sterft. De plant wordt door ratten gegeten, die daar niet tegen kunnen. Om die reden wordt de struik wel op die plaats geplant waar zij voorkomen. De schors, tot poeder vermalen, werd ook als rattengif gebruikt.
Alle delen van de plant bevatten een vluchtig vergif, zelfs de uitwaseming kan gevaarlijk zijn. Er wordt verhaald dat een mens overleden zou zijn in wiens slaapvertrek de oleander aanwezig was. Vele sterfgevallen zijn bekend, vooral omdat de plant er zo onschuldig uitziet met de mooie zachtroze bloemen. Het omroeren van een hete drank met een takje hiervan zou al voldoende zijn. Soldaten in Spanje zouden vergiftigd zijn doordat hun geroosterde vlees op spitsen van deze plant gestoken was. Dood volgde op het gebruik van de oleander hout als vleesprikker. De wortel is het meest giftig. In Indië werd het gebruikt voor zelfdoding en abortus. Symbool van oppassen danger, beware.
Uiterlijk werd een afkooksel gebruikt tegen huiduitslag. In de zuidelijke landen gebruikt men een oleandertinctuur waarvan 6 tot 10 druppels et water verdund tegen loop en diarree gebruikt worden, maar in het algemeen is het gevaarlijk om innerlijk zoiets te gebruiken. De homeopathie gebruikt uit nog niet open gebloeide bloemknoppen een essence tegen pijnlijke verlammingen, moeheid, slapeloosheid, geheugenzwakte en huiduitslag, hartkloppingen en verlamming van de ledematen.
Berichten over deze plant
Ank G.
Ik lees nu dat ik mijn oleander in een grotere pot moet zetten....de onderkant zijn nl alle bladeren afgevallen.... Komen er nieuwe of blijft dit nu zo? Of moet ik straks drastisch snoeien of iets... Vrijdag 7 Juli om 10:46- 1 reactie
Marianne V. Een oleander wordt na enkele jaren meestal een kale stam ,met een kroon met bladeren en bloemen erop. Je kan dat alleen oplossen doo r heel drastisch te snoeien maar niet nu of je hebt dit jaar zeker … Lees verder » Zaterdag 8 Juli om 09:36
Irene E.Plus
Het gaat niet goed. Veel bladeren hebben bobbels, krullen om, worden bruin. Zie foto. Kan ik volstaan met het snoeien van de slechte takken? Ik las ergens dat ik de plant moet wegdoen! Vrijdag 25 September 2020 om 14:25Tanja S. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander). Donderdag 16 Juli 2020 om 19:44
Bernadette D.
Wanneer mag je oleanders snoeien. Mijn oleander komt veel te groot maar staat niet weelderig. Krijg hem bijna niet meer in mijn tuinhuis om te overwinteren. Zaterdag 27 Juni 2020 om 20:02- Bekijk alle 5 reacties »
Ben v. Gewoon afknippen tot 20 cm. Vorig jaar ook gedaan. Nu al weer zo Vrijdag 28 Juli om 10:11
Bernadette D. Heel mooi terug. Mijn witte oleanders staan nu bij mijn zoon in volle grond . Tuinier heeft ze daar geplaatst. Ze waren veel te groot geworden voor ons kleine tuintje . Zie album . Vrijdag 28 Juli om 19:12
Robert C. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander) Maandag 27 April 2020 om 10:38
Irene E.Plus
Mag de oleander al weer naar buiten? Vrijdag 10 April 2020 om 09:39- 1 reactie
Bert E. Dat wil hij graag, maar eerst in de schaduw en na een paar dagen in de zon. Een beetje nachtvorst kan hij wel hebben.Ik laat mijn oleanders altijd zoveel mogelijk buiten in de winter. Ze staan dan … Lees verder » Vrijdag 10 April 2020 om 12:20
Jac G.
3 kleuren Nerium Oleander in pot Woensdag 2 Mei 2018 om 20:16Carolien W.
Ook deze Oleander staat boven bij ons op de overloop krijgt veel daglicht, maar geen warmte van cv of i.d. ik geef hem af en toe wat water, ik hoop dat deze plant het overleeft zodat hij in het voorjaar naar buiten kan. Maandag 5 December 2016 om 10:30- Bekijk alle 8 reacties »
Ingrid B. Er zit wel een raampje in de schuur en de deur is gedeeltelijk draadglas. Maar ik houd het in de gaten. Bedankt! Zondag 25 Februari 2018 om 14:34
Rob V. Mijn oleanders staan al jaren gewoon buiten. Ze hebben witte bloemen. In de winter zet ik ze voor mijn huis onder de overkapping, wel op het zuiden. Je moet er denk ik een beetje geluk meer hebben. … Lees verder » Zondag 21 Juli 2019 om 20:39
Marij H. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander). Zaterdag 9 Januari 2016 om 13:16
Ellie E. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander). Vrijdag 17 Juli 2015 om 22:39
Hans W. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander) Zaterdag 2 Augustus 2014 om 20:58
Yvette D.
Mijn oleander zijn takken zijn allemaal slap geworden hoe kan dit? Zondag 6 Juli 2014 om 14:33Carla t. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander). Zondag 25 Mei 2014 om 19:46
Greet R.
hoe komt het dat de bladeren van oleander geel worden en afvallen - nu pas beginnen de bloemknoppen open te komen Zondag 4 Augustus 2013 om 16:01Marij H.
Eindelijk eens een stek die geworteld heeft. Het heeft wel zeker 3 wkn. geduurd, maar geduld loont zich. Mijn 1estek v/d enkelbloemige Nerium Oleanderstek staat nu in de plantpot en nr.2, een dubbelbloemige Nerium Oleander, staat nu als stek in het water. Ben benieuwd of ook deze gaat wortelen en … Lees verder » Donderdag 11 Juli 2013 om 11:32- Bekijk alle 7 reacties »
Ingrid B. Aha, ik ga op zoek, dank je wel!
Zondag 25 Februari 2018 om 09:35Renilde Graag gedaan:-) Zondag 25 Februari 2018 om 09:36
Kris B.
Volgens de folder van de winkel zou de Nerium oleander op stam in de winter in de tuin mogen blijven en als ik hier op mijn tuin.org ga kijken zo hij niet winterhard zijn. Wie kan mij zeggen wat het nu eigenlijk is en heeft er al ervaring met deze plant Maandag 8 Juli 2013 om 22:05- Bekijk alle 5 reacties »
Ivonne J. Heb er 1 gehad en toen de temperatuur al 1 graad onder nul kwam verloor hij meteen alle blad en het jaar erop kwam er geen nieuw blad meer aan. Vrijdag 12 Juli 2013 om 23:34
Martine V. heb er een paar in Frankrijk staan in de volle grond. Heb ze met vliesdoek afgeschermd omdat het daar ook al eens 's nachts durft te vriezen,,,nieuwsgierig naar het voorjaar! Vrijdag 10 Januari 2014 om 11:02
Linda M.
:-) Zaterdag 8 Juni 2013 om 22:13- Bekijk alle 3 reacties »
Ad S. Ondanks de slechte weersomstandigheden staat onze Oleander (in kuip) al volop in de knop.
Zorg voor "droge haren en natte voeten" als het enigszins kan. Onder een overkapping (waarbij de bladeren en … Lees verder » Woensdag 26 Juni 2013 om 20:32Henk L. Dank voor jouw advies Ad maar ik begin er niet meer aan,het is echter een prachtige plant,daar heb je gelijk in. Woensdag 26 Juni 2013 om 23:30
Willem v. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander) Zondag 12 Mei 2013 om 11:48
Dieter D.
Waarom had ik toch mijn zuiderse planten al terug buiten gezet... Dinsdag 12 Maart 2013 om 10:44 • Vijg (Ficus carica), Oleander (Nerium oleander), Olijfboom (Olea europaea)- Bekijk alle 3 reacties »
Lianne v. hoe is het nu bij jou in de tuin? is de sneeuw al weg? Vrijdag 15 Maart 2013 om 13:32
Dieter D. Nog niet volledig (deze morgen) hopelijk zal de meeste sneeuw weg zijn straks... Vrijdag 15 Maart 2013 om 14:12
Magda B. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander). Vrijdag 7 September 2012 om 19:46
- 2 reacties
Lieven G. Mooie gevulde planten (stiekem jaloers) Vrijdag 7 September 2012 om 21:15
Willem v. de Oleander blijft een mooie intrigerende plant Zondag 12 Mei 2013 om 11:35
Lieven G.Plus
Foto van de gesnoeide Oleander Vrijdag 27 Juli 2012 om 15:45- Bekijk alle 4 reacties »
Margaretha V. ze blijven mooi de oleanders Dinsdag 7 Augustus 2012 om 12:48
Ronny B. veel water op warme dagen en regel matig bemesten dit bevorderd de bloei Maandag 13 Augustus 2012 om 20:32
Lieven G.Plus
Kon het niet laten om onze armtierige Oleander te snoeien vandaag. Heb meteen ook nog een paar stekken genomen. Vrijdag 27 Juli 2012 om 15:22Elsbeth W. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander). Dinsdag 22 Mei 2012 om 11:24
Paul L. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander) Zondag 19 Februari 2012 om 23:51
Lieven G.Plus
Zonet bananen (van @Tropical Terrace) en Oleander gezaaid ... Ben eens benieuwd of dat iets gaat worden. Woensdag 6 April 2011 om 19:10- Bekijk alle 4 reacties »
Ria T. succes! Vrijdag 8 April 2011 om 12:34
Ellen B. Valt toch best mee , ik heb wel slechtere exemplaren gezien.
Weet je overigens hoe je ze moet zaaien? Ik heb uit Croatie enkle peulen meegenomen. Maandag 29 Oktober 2012 om 13:26
Dieter D.
Heeft vandaag terug enkele plantjes buiten gezet... Vrijdag 14 Januari 2011 om 16:37 • Oleander (Nerium oleander), Olijfboom (Olea europaea)Dieter D.
Volgende week gaat het vriezen! Voor de zekerheid toch enkele planten in de garage zetten... Donderdag 18 November 2010 om 11:07 • Witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica), Laurier (Laurus nobilis), Oleander (Nerium oleander), ...- Bekijk alle 9 reacties »
Piet F. Aronskelk staat al jaren buiten en komt elk jaar terug, misschien beschut door boom er boven? Woensdag 23 Maart 2011 om 16:36
Herman M. Dikwijls staat er bestemd voor decoratie, niet voor consumptie. Is dit dan niet bruikbaar in de keuken. Welke is dan wel geschikt? Vrijdag 3 Juni 2011 om 14:35
filip k. voegde een foto toe aan Oleander (Nerium oleander) Vrijdag 22 Oktober 2010 om 11:59
Dieter D.
@Katrien: In de rechterkolom van deze pagina zie je de acties die moeten ondernomen worden voor oleander. Je kan hier ook op klikken. Dit gaat dan naar volgende pagina met wat meer uitleg http://www.mijntuin.org/plants... Dinsdag 19 Oktober 2010 om 15:16Karien D.
moet een oleander gesnoeid worden ? Zo ja wanneer en hoeveel inkorten ? Dinsdag 19 Oktober 2010 om 15:12- 2 reacties
Dieter D. @Katrien: In de rechterkolom van de pagina van oleander zie je de acties die moeten ondernomen worden voor oleander. Je kan hier ook op klikken. Dit gaat dan naar volgende pagina met wat meer uitleg … Lees verder » Dinsdag 19 Oktober 2010 om 15:17
Dieter D. Je kan ook de plant Oleander toevoegen aan "Mijn Tuin" dan zie je op deze pagina ook wat en wanneer je iets moet ondernemen! Dinsdag 19 Oktober 2010 om 15:20
Dieter D.
@Romy: Ik heb gelijkaardig probleem gehad in het begin van het jaar. Ik veronderstel dat dit schimmel was. Door te snoeien heb ik het probleem kunnen oplossen. Ik had echter wel geen bloemen dit jaar! Maar beter dat dan een volledig dode plant! Donderdag 14 Oktober 2010 om 09:44Romy B.
Veel bladeren van mijn oleanders zijn zwart. Is dit fijn stof of schimmel of ongedierte of ... ? Donderdag 14 Oktober 2010 om 09:39Tony D.
Oleanders scheiden een olieachtige vloeistof af, die op de grond druppelt rond de plant. Zet hem voor zijn overwintering op een vel plastiek of oude kranten als u geen kleverige viezigheid op de vloer wil. Maandag 20 September 2010 om 01:09