MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Witte kool

Groeit in 1559 tuinen

Latijnse naam
Brassica oleracea convar. capitata var. alba
Hoogte
1 - 40 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

1. Plant

De kleur van witte kool is eigenlijk lichtgroen met soms een neiging tot donker blauwgroen. De groene kleur van witte kool is gewoon te wijten aan de fotosynthese onder invloed van licht. Vandaar ook dat de hartbladeren bleker zijn, zij zien minder licht.

2. Teeltwijzen

De teeltwijzen van witte kool komen grosso modo overeen met die van rode kool. De vroege- of zomerteelt, dus de weeuwen- en vrijsterteelt worden zeer weinig beoefend omdat de spitskool er beter voor geschikt is. Witte kool om zuurkool van te bereiden komt meestal uit de herfstteelt.

3. Rassen

Ook bij witte kool heeft de Langedijker een grote reputatie. Toch zijn hier ook andere rassen te vernoemen.
- Langedijker Vroege en selecties ervan: voor de vroege teelt.
- Roem van Enkhuizen: klassiek vroeg ras, dat ook voor de vroege herfstteelt in aanmerking komt, zeer geschikt voor zuurkool.
- Brunswijker: zware kool voor herfst en begin winter; zeer geschikt voor zuurkool.
- Langedijker Bewaar: geroemd om haar lange houdbaarheid.
- Daarnaast werden een aantal hybriden ontwikkeld, bv. Minicole (vroeg en herfst), Bartolo (bewaar). Men bereikt er hoge opbrengsten mee als ze nog meer stikstof krijgen dan gewone rassen.
- lets vrij nieuw is winterkool, een hybride ontstaan uit de kruising van savooi en witte kool. Ze lijkt sterk op witte kool, is lichtjes gebobbeld en kan in de winter ter plaatse blijven staan.

4. Bodem en bemesting

Witte kool eist hetzelfde van de grond als rode kool: veel voedingsstoffen, een hoge pH en niet te veel nattigheid. De bemesting van witte kool wijkt niet af van die van sluitkolen in het algemeen. Stikstofgebrek merk je aan geelrood verkleurde blad¬randen. Indien dit optreedt bij jonge planten kan je bijmesten met een stikstofrijke organische handelsmeststof. Bij planten die bijna oogstrijp zijn, is bijmesten overbodig.

5. Oogst en bewaring

Vooral voor bewaarkool is het oogsttijdstip van groot belang. Ze moeten volgroeid zijn, maar vóór de vorst binnengehaald. Aan kolen die bevroren geweest zijn, zie je aan de buitenkant dikwijls niets maar als je ze na maanden opensnijdt, vertelt de stank en het bruin verkleurde hart je dat de vorst wel degelijk zijn slag heeft thuisgehaald

Uit: Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt.