Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rode kornoelje 'Winter Beauty'

Cornus sanguinea 'Winter Beauty'  • 

Foto: Rode kornoelje 'Winter Beauty'

Foto: Rode kornoelje 'Winter Beauty'
Foto: Rode kornoelje 'Winter Beauty'

Omschrijving:
Brede opgaande struik. De hoogte na 10 jaar is 250 cm.
Winterhard. Bladverliezend.
 'Winter Beauty'' of rode kornoelje is een inheemse soort in vrijwel geheel Europa, met uitzondering van het hoge noorden. Het is een middelgrote struik met mooie oranjegele takken met rode uiteinden en bloeit van mei tot juni met rijkelijk veel kleine witte bloemen in losse groepen. De bladeren zijn eivormig, gepunt en middengroen, ze krijgen in de herfst een mooie dieprode kleur. Jonge twijgen zijn erg decoratief tijdens de winter. Onderaan geel, vurig oranje en rood naar de toppen toe.
Plantvoorschriften:
Zon-halfschaduw.
Cornus houdt van een tegen felle wind beschutte standplaats in de halfschaduw of lichte schaduw of zon ( in een vochtige bodem) , het zijn vannature immers vaak planten die in de luwte van de bosrand groeien.
De rode kornoelje is niet kieskeurig wat grondsoort en standplaats betreft,
Alle, neutraal, kalkrijk, zuur voorkeur kalkhoudende bodem kan ook in natte klei !!
De rode kornoelje Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ is vanwege zijn kleine tot gemiddelde omvang goed geschikt voor particuliere tuinen.
Onderhoud:
Snoei: gezien het sierlijke en traaggroeiende planten zijn is niet veel snoei nodig, wil men de natuurlijke schoonheid niet te niet doen, indien het toch moet, kan je een lichte vormsnoei toepassen onmiddelijk na de bloei.
Geef onmiddelijk na de bloei een aangepaste bemesting voor zuurminnende planten, bv. rhododendron mest.
Oudere en grote struiken verdragen drastische snoei.
Vormt veel worteluitlopers die regelmatig moeten worden weggenomen om te voorkomen dat de heester teveel ruimte gaat innemen.
Ziekten:
Dopluis/ schildluis: om aantasting te voorkomen of op natuurlijke wijze te behandelen kan je in de winter of vroege lente de kornoelje met een olie-achtige substantie benevelen, de luizen verliezen alle houvast en verdwijnen.

Eigenschappen

Hoogte
140 - 250 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend