MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Maarts viooltje 'Queen Charlotte'

Viola odorata 'Queen Charlotte'  • 

Foto: Maarts viooltje 'Queen Charlotte'

Maarts viooltje 'Queen Charlotte'

Het maarts viooltje is het viooltje uit het violengeslacht Violaceae. Het is de eerste bloeier van alle soorten violen. Aan het eind van de winter zijn gemiddeld in maart, de prachtig paarse bloemen al te zien in de bossen, aan beschaduwde slootkanten en onder heggen op matig voedselrijke en vochtige grond.
Het maarts viooltje is de enige van alle violensoorten met een geur. Een aangenaam zoete geur. Het is beslist de moeite waard om even door de knieën te gaan bij een plek in het bos met allemaal maartse violen. De geur is gewoon een verrassing. De Latijnse naam Viola odorata heeft het maarts viooltje dan ook aan de geur te danken.
Het maarts viooltje (Viola odorata) wordt ook wel welriekend viooltje genoemd en is een vaste plant uit de viooltjesfamilie (Violaceae). Het Maarts viooltje is een inheemse plant in Europa en Azië. De plant komt in Nederland en België vrij algemeen voor. Het maarts viooltje valt onder stinsenplanten als bijgoed.

Vereisten:  Plant op licht beschaduwde plaats op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, losse, min of meer humeuze, neutrale tot kalkrijke grond (zand, leem, zavel, klei en löss).

Groeiplaatsen: Heggen, hakhout, holle wegen, bermen, kerkhoven, parkbossen, stadswallen, bosranden, bossen, struikgewas, landgoederen, aan de voet van hellingen en rivierduinbosjes.

Gebruik:  De bloemblaadjes kun je ook rauw door een salade heen doen of als garnering op desserts. Ziet er leuk uit en smaakt zoet.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend