MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appelbes 'Brilliant'

Groeit in 34 tuinen

Latijnse naam
Aronia arbutifolia 'Brilliant'
Hoogte
150 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Aronia is een bladverliezende heester uit de rozenfamilie, die van nature voorkomt in het oosten van Noord-Amerika. De sierwaarde ontleent hij aan de witte bloesem in april-mei, het gezonde donkergroene blad dat later een felle, meestal rode herfstkleur krijgt en de eetbare rode of zwarte bessen. 

Er bestaan twee soorten en de hybride daarvan. Aronia melanocarpa is een vrij kleine, vrijwel onbehaarde struik met zwarte bessen. Aronia arbutifolia wordt hoger, is sterk behaard en heeft rode bessen die lang aan de plant blijven en dan zwart kleuren. 

Vereisten

Appelbessen groeien op bijna elke grondsoort, behalve zware klei en dichtslempende, lemige zandgrond. De voorkeur gaat uit naar lichte vochthoudende zandgrond. Hoewel Aronia van nature liefst in de halfschaduw staat, doet hij het goed in de volle zon, mits de grond niet te droog is.
Het is mogelijk de appelbesheester voor of na de winter te verplanten en hij kan goed tegen snoei.
Van alle planten uit de familie Rosaceae is Aronia een van de minst gevoelige voor bacterievuur. Ook verder is de plant meestal gezond. Schimmelziekten (bijvoorbeeld bladvlekkenziekte) komen voor, maar zijn alleen in warme, natte zomers een probleem; ze zijn met een ruime plantafstand grotendeels te voorkomen.

Gebruik

Vanwege de hoge tolerantie voor ziekten en plagen is Aronia een aantrekkelijk gewas voor de geïntegreerde of biologische fruitteelt. 
Een bekende toepassing van appelbes is als vakbeplanting in onderhoudsarm openbaar groen. Ze groeien door hun ondergrondse uitlopers goed dicht, worden niet erg hoog en zijn goed te snoeien. 
Onder bomen is de appelbes ook op zijn plaats, vanwege de tolerantie voor schaduw. Hij kan tegen zout en luchtvervuiling, dus is hij in wegbermen te gebruiken. Voor honingbijen is Aronia een geschikte drachtplant.
De appelbessen zijn eetbaar voor mens en dier, waardoor ze in beplantingen bij scholen en kinderspeelplaatsen of in vogelbosjes zijn te gebruiken.

 

Berichten over deze plant