MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Spitskool

Groeit in 1120 tuinen

Latijnse naam
Brassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica
Hoogte
20 - 50 cm
Licht
Zon
Planten tags

Algemene omschrijving

1. Plant

Spitskool is een kleine soort witte kool met een spitse vorm. Het is een verse zomergroente die minder eisen stelt dan de grote witte kool. De teeltduur is korter en de kool weegt veel minder: ongeveer 0,5 kg. De teelt is ook op lichte grond zeer goed mogelijk.
Spitskool is sappiger en volgens sommigen lekkerder en lichter verteerbaar dan witte kool. De kool is zeer geschikt voor rauwkostsalades. Voor bewaring in de winter komt ze echter niet in aanmerking. Je kan er wel prima zuurkool van maken. De meeste rassen moeten vooral tijdig geoogst worden, omdat ze anders barsten.

2. Teeltwijzen

  • Vroege teelt

Om vroeg spitskool te kunnen eten, moet je in februari onder koud glas zaaien. Uitplanten kan je na ongeveer 6 weken en oogsten vanaf half juni.
De vroegste spitskolen zijn echter afkomstig van de weeuwenteelt: zaai eind september - begin oktober, verspeen en plant uit onder plat glas. Oogst in mei.
Vroege spitskolen worden opvallend minder ziek dan de andere sluitkolen.

  • Zomerteelt en herfstteelt

Voor oogst in de nazomer kan je vanaf half maart zaaien in vollegrond. De zomerspitskolen zijn gevoelig voor alle kolenkwaaltjes.

  • Winterteelt

Een nog iets vroegere, nieuwe variante daarop is de winterteelt. Zaai rond 20 augustus, plant rond 30 september, en oogst enige dagen vroeger dan de weeuwenkooltjes. Dit is alleen mogelijk met het ras Prospera.

3. Rassen

  • Express of Eersteling: voor de vroege teelt en weeuwenteelt.
  • Filderkraut: zomerteelt.
  • Ossenhart: zomerteelt.
  • Caramba: voorjaarsteelt.
  • Hispi F1: geschikt voor vroeg en zomer, vrij gevoelig voor barsten.
  • Cape Horn F1: Japans ras voor late zomer- en herfstteelt, weinig gevoelig voor barsten.
  • Prospera F1: winterteelt.

4. Bodem en bemesting

Voor savooien is een goed ontwaterde grond zeker even belangrijk als voor rode en witte kool. Aan de grondsoort stelt de groene savooi minder eisen. Ze wil ook op de lichte gronden groeien. Gele savooi vraagt echter zware grond. Ook savooien zijn slokoppen. Hun voedingsbehoefte ligt nauwelijks lager dan die van witte kool. Verzorg de bemesting dus goed zoals aangegeven in de algemene inleiding over de sluitkolen.

5. Oogst en bewaring

Anders dan de andere sluitkolen, blijven late groene savooien in de winter normaal op het veld staan. Ze verdragen heel wat vorst. Na een lange vorstperiode geraken ze toch versleten, zodat ze voor het einde van de voorziene oogstperiode toch dringend opgegeten moeten worden. In heel strenge winters blijft er zelfs niets eetbaars over.
Om die reden worden savooien soms in een groeve geplant, zoals rode en witte kool. Het komt er gewoon op neer dat we de savooien dicht bij elkaar herplanten om ze gemakkelijk tegen de hevige vorst te kunnen beschermen.
Bewaren in een koele ruimte gaat minder vlot dan bij rode en witte kool, omdat savooien veel losser zijn en niet die dikke waslaag bezitten om hen tegen uitdroging te beschermen. Enkel het gele ras Langedijker Bewaar laat zich zo bewaren.

Uit: Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt.

Berichten over deze plant