Savooiekool
- Latijnse naam
- Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda
- Andere benamingen
- savooiekool, savooie kool, Groene kool
- Hoogte
- 20 - 40 cm
- Winterhard
- Matig
- Vochtigheid
- Normaal
- Licht
- Zon
Algemene omschrijving
1. Plant
Het blad van de Savooiekool is gebobbeld (of gesavooid) en gekruld. De bladrand is gekroesd. De kool zelf is minder vast dan rode of witte kool. Het is een sterke plant die tot op zekere hoogte tegen vorst bestand is.
Men maakt een onderscheid tussen groene en gele savooi: de groene is donkergroen, en de gele, vooral gekend in Nederland, is lichtgroen. Gele savooien zijn veel vaster en zwaarder.
2. Teeltwijzen
De meest beoefende teeltwijze is zonder twijfel die van late savooien als tweede teelt.
Vroege teelt
Om zo vroeg mogelijk in de zomer savooi te kunnen eten, kan je in het vroege voorjaar onder glas zaaien. Ofwel pas je de weeuwenteelt toe: zaaien in september-oktober, verspenen en overwinteren in platte bak, zo vroeg mogelijk uitplanten. Als ¬alles meezit, kan je dan eind mei al meisavooi eten.
Herfstteelt
Dat is alles wat tussen de vroege teelt en de echte late teelt valt. De oogst valt vooral in de herfst.
Sommige van de gebruikte rassen verdragen wel wat vorst.
Late teelt
De meeste savooien worden in mei gezaaid en in juli geplant. In juli zijn er toch al enkele groenten geoogst en kan de savooi als nateelt er achteraan komen. 21 juli wordt algemeen als een uiterste plantdatum beschouwd. Begin juli planten geeft ongetwijfeld een hogere opbrengst.
3. Rassen
Groene rassen
• Voor de vroege teelt is Vroege Groene Spitse (Fijne) of kappertjeskool een veel gebruikt ras.
• Het meest gebruikte ras voor de herfstteelt is Grote Groene van Vertus. Putjeskool – met tal van plaatselijke rassen zoals Donkergroene Putjes, Westlandse Putjes en Zwijndrechtse Putjes – is ook geschikt voor herfstteelt. Het zijn donker¬groene, vaste kooltjes waarvan de bovenste bladeren niet helemaal gesloten zijn, zodat er een putje in de kool zit. De smaak is wat apart en doet aan spruiten denken. Putjeskool kan je oogsten tot laat in de herfst en verdraagt zelfs lichte vorst.
• Voor de late- of winterteelt is Winterkoning of Wintervorst veruit het populairste ras. De oogstperiode loopt tot in februari. Brusselse Winter is een ander zaadvast ras.
Gele rassen
De kleine belangstelling voor gele savooi vertaalt zich in het kleine aantal rassen.
Langedijker Bewaar is het ras voor de bewaarteelt. Oogst vóór het invallen van de vorst om te bewaren.
Vroege Gele is vrijwel het enige gele ras dat voor de vroege- en herfstteelt te verkrijgen is.
Bloemendaalse Gele of slobberkool is een oud Nederlands ras dat wel bekend staat als winterhard.
4. Bodem en bemesting
Voor savooien is een goed ontwaterde grond zeker even belangrijk als voor rode en witte kool. Aan de grondsoort stelt de groene savooi minder eisen. Ze wil ook op de lichte gronden groeien.
Uit: Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt