Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Koninginnenkruid 'Riesenschirm'

Eupatorium purpureum ssp. maculatum 'Riesenschirm'

Foto: Koninginnenkruid 'Riesenschirm'

Foto: Koninginnenkruid 'Riesenschirm'
Foto: Koninginnenkruid 'Riesenschirm'
Foto: Koninginnenkruid 'Riesenschirm'

Wat lager dan de soort en met veel grotere schermen. De plant moet een aantal jaren staan voordat zichtbaar wordt wat hier mee bedoeld is. Maar dan is het ook een echte blijver die enorm taaie onverwoestbare en diep wortelende pollen maakt.

Geweldig ook voor vlinders. Koninginnekruid is de kampioen als het gaat om vlinders lokken, en komt dan ook in elke vlindertuin voor. Maar niet alleen vlinders, maar ook bijen, vliegen en andere insecten worden onweerstaanbaar aangetrokken door het leverkruid.

De soort groeit vooral op vochtige tot natte grond. De grond moet goed water doorlatend zijn en toch ook weer ruimschoots water kunnen vasthouden. Koninginnekruid groeit het liefste in de zon, maar met een plaats in de halfschaduw kan de plant ook goed uit de voeten.

Van koninginnekruid worden de stengels van het voorgaande jaar pas in het voorjaar afgeknipt. Het koninginnekruid is volledig winterhard; afdekken van de plant om hem te beschermen tegen vorst is niet nodig. In zowel voor- als najaar kan de plant worden vermeerderd door delen. Plantafstand zeventig bij zeventig centimeter. Maak de grond voorafgaand aan het planten goed los en breng flink wat humus vermengd met compost in de grond. Een rijke groei en bloei zal dan uw beloning zijn. Overweldigend in het najaar.  Je moet er wel wat plaats voor hebben.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 200 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Nat
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend