MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Vlijtig Liesje (algemeen)

Vlijtig Liesje (algemeen)
Foto: Vlijtig Liesje (algemeen)
Foto: Vlijtig Liesje (algemeen)

Omschrijving:
Een erg mooie , gemakkelijke en opvallende doorbloeiende eenjarige plant.  
Hoogte 20/30cm
Bloeikleur : oranje, rood, roze, wit, violetblauw, meerkleurig
Bloei : mei tot okt.

Als je de bloemetjes niet weghaalt ontstaat er een kokertje waarin het zaad van de plant zich ontwikkeld. Dit puntige kokertje wordt steeds groter, totdat het barst. Alle zaden vliegen in het rond. Vandaar de naam “springzaad”. Als je het aanraakt springt het open. Impatiens betekent in het Latijn ongeduldig.

Plantvoorschriften:
De plant heeft veel water nodig en groeit en bloeit goed in de halfschaduw. Als de plant in de zon wordt geplaatst moet je ervoor zorgen dat ze voldoende vochtig gehouden wordt. Het is geen dure plant en is meestal reeds te koop van begin april. Doet het goed in bakken en als fel accent in de border of in de buurt van een terras. In een hangmand of pot gaan de takjes ook hangen en is de pot al snel niet meer zichtbaar . Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel
Alle goed doorlatende grondsoorten liefst voedingsrijk. In een bloembak gebruikt u het best potgrond voor geraniums die u verrijkt met een handvol compost.
Plantdichtheid : 10-12 per m²

Zaaien: In april in een kweekbak met zaaigrond. Bedek het zaad niet maar druk de aarde daarna wel aan. Besproei met een nevelsproeier. Zet de kweekbak op een warme plaats ( 15 tot 18°c ) Hou de grond vochtig tot circa 1 week later de eerste blaadjes verschijnen. (omdat het zaad zo fijn is , is het gemakkelijker zaaien als u het mengt met wat fijn zand )
Verspenen : Wanneer de plantjes 3/4 blaadjes hebben verplant u ze naar een kweekbak met potgrond op 5cm van elkaar.
Planten : Vanaf midden mei kunnen ze naar hun definitieve plaats op 20cm van elkaar. Kort na het planten de topjes van de plant een paar cm in voor een bossigere groei.
( In diezelfde periode kan je ze ook in potjes kopen en direct planten )

Verzorging:
Op warme zonnige dagen flink water geven. Langdurig vocht op de bladeren en bloemen vermijden om rotting te voorkomen.
Voeg eenmaal per week vloeibare meststof toe aan het gietwater . Vooral voor potplanten is dit belangerijk .
Vlijtig liesje is immers een flinke bloeier die veel voeding nodig heeft.
Als je mooie volle bloeiende plant wilt, is het belangrijk om te voorkomen dat zaden worden aangemaakt. Daarom moet je het uitgebloeide bloemetje met steeltje en al eruit halen. Als je dat niet doet steekt de plant zijn energie in het maken van zaden. Wanneer het uitgebloeide bloemetje is weg gehaald gaat de plant snel weer een nieuw bloemetje vormen.
Na de eerste vorst kan je de oude plantenresten gewoon verwijderen.

Ziekten:
grauwe schimmel , naaktslakken.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend