Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Treurbeuk 'Pendula'

Fagus sylvatica 'Pendula'  • 

Foto: Treurbeuk 'Pendula'

De nederlandse naam is Treurbeuk, familie van de Fagaceae. De bladeren zijn donkergroen. De volwassen hoogte van deze middelgrote boom is ca. 20 meter. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Heeft een decoratieve vorm. Bijvoorbeeld voor aanplant in windbeschutte (stads)tuinen en openbaar groen. Deze plant slaat vrij traag aan. Vraagt een vochthoudende tot vochtige, humusrijke grond met een neutrale tot basische zuurgraad (pH = 7 - 9). Verlangt een plekje in de zon of halfschaduw en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochtig of schaduwrijk is. Ze kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Bemesting Fagus sylvatica 'Pendula'

Het is belangrijk dat planten goed groeien, groen blad vertonen, goed bestand zijn tegen ziekten en goed bloeien. Voor de eerste twee is stikstof nodig, voor de laatste twee kalium. Aangezien de meeste planten al een goed wortelgestel hebben en omdat het beter voor het milieu is zit er minder fosfor in de formule. Advies samenstelling: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Onderhoud Fagus sylvatica 'Pendula'

Bij voorkeur hagen en bomen snoeien als de bescherming van het blad (hetzij in verse, hetzij in verdroogde vorm) aanwezig is, anders krijgt hij last van zonnebrand.
Bij bomen: pas als de kroon van de boom, de stam en voet in de schaduw zet, mogen zijtakken worden verwijderd. Hagen 2 x per seizoen knippen. Na het planten moet u diep snoeien om kale plekken te voorkomen.

Snoeien Fagus sylvatica 'Pendula'

Fagus (beuk) Een beuk houdt niet van verandering. Het is niet voor niets een `climaxboom'. Zowel een wisseling van waterstand als een plotselinge blootstelling aan zonlicht is slecht voor de beuk. We kunnen de beuk dan ook beter zo min mogelijk snoeien. Als het om welke reden dan toch moet, moeten we dat heel voorzichtig doen om de boom zich niet `dood' te laten schrikken. We snoeien bij bomen dan ook niet meer dan één grote tak per jaar. Daarnaast dekken we de stam af met bijvoorbeeld jute als blijkt dat er door de snoei meer licht op de stam valt. Vooral de jonge bomen zijn erg gevoelig voor zonnebrand. De snoeiwond dekken we af met schone boombalsem. Bij een beuk als haag speelt de zonnebrand geen rol, omdat we slechts 1-2 maal oppervlakkig knippen tussen mei en september. Is de haag sterk verwaarloosd, dan kunnen we haar ook sterk snoeien. We moeten dan echter weer wel maatregelen treffen om zonnebrand te voorkomen. Bomen kunnen we niet sterk snoeien, want die gaan of dood of ze keren `vormeloos' terug.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 1000 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend