MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Wilde wingerd 'Engelmannii'

Groeit in 495 tuinen

Latijnse naam
Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'
Variëteit van
Wilde wingerd (Parthenocissus tricuspidata)
Hoogte
400 - 1000 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

Een prachtige inheemse klimplant welke vooral gebruikt wordt om muren of een pergola te bedekken. Wilde wingerd vormt geen aantrekkelijke bloemen maar wel prachtig gekleurde bladeren in de herfst.
Verdraagt volle zonneschijn, en is niet kieskeurig in de grondsoort.
In de herfst verliest het de bladeren.

Esthetische waarde van Wilde wingerd :  Deze is groot, saaie metselwerk en beton-muren worden door wilde wingerd omgetoverd tot een aantrekkelijke kijkmuur, waartussen veel vogels hun nesten bouwen.

Isolatiewaarde van Wilde wingerd :  Wilde wingerd vormt een afgesloten bladerenlaag waardoor er een ruimte is tussen muur en bladeren waar de lucht stilstaat.
De bladeren reflecteren en absorberen het zonlicht en verdampen water. Maar de warmte-isolatiewaarde van wingerd is beperkt: de plant verliest de bladeren in de winter en groeit niet op naar het noorden gekeerde koude muren.
Het grootste voordeel is vooral dat de muur koeler blijft in de zomer.


Andere klimplanten en Wilde wingerd :  Wilde wingerd wordt door klimop verdrongen, maar gaat goed samen met kamperfoelie en druif (waarmee het verwant is). De hechtwortels nemen kalk op uit de muur waardoor de muur op den duur verzwakt.

Berichten over deze plant