Broccoli
Algemene omschrijving
1. Plant
Broccoli is zeer nauw verwant met bloemkool: ze hebben een gemeenschappelijke bloemkoolachtige voorouder (de var. asparagoides), die verschillende bloemtuiltjes of roosjes draagt. De teelt is afkomstig uit Klein-Azië en waaide in de 17e eeuw over naar Italië. Broccoli is er nog steeds een belangrijk exportproduct. In de jaren ‘20 kregen ook de Amerikanen de smaak te pakken. Pas in 1979 werd de eerste broccoli in Nederland geveild en kort daarop ook in België.
Net zoals bij bloemkool is de bloemknop van de broccoli vlezig vergroeid, met dat grote verschil dat broccoli in plaats van één vlezige massa verschillende bloemhoofdjes heeft, die meestal groen van kleur zijn. Nog een ander verschil is dat het bij broccoli om volledig ontwikkelde bloemknoppen gaat, die de kooltjes een losser en korreliger uitzicht geven. Als de bloemhoofdjes iets te laat geoogst worden, gaan ze open en verschijnen er gele bloempjes. In de oksels van de plant verschijnen nog meerdere kleinere bloemhoofdjes. Je eet zowel de hoofd- als de zijknoppen samen met hun dikke, vlezige stengel. Dit kan zowel rauw als zo kort mogelijk gekookt. De smaak is bloemkoolachtig, maar pittiger. Broccoli heeft zich op korte tijd een flinke plaats veroverd in onze liefhebberstuinen, waar hij dikwijls de lastiger te telen bloemkool komt vervangen. Broccoli telen is echter ook niet te onderschatten.
Let op! In oude handboeken wordt de naam broccoli (of brocoli) gebruikt om de winterteelt van bloemkool aan te duiden.
2. Teeltwijzen
Hoewel de teelt in België en Nederland nog vrij nieuw is, staat hij toch al goed op punt. Er is een overduidelijk verschil tussen de teelt van gewone- of zomerbroccoli en winterbroccoli.
Gewone broccoli
De teelt van gewone broccoli of zomerbroccoli verloopt binnen hetzelfde jaar, of het nu om een vroege, een zomer- of een herfstteelt gaat. De rassen die ervoor gebruikt worden, zijn altijd groen, hebben eerst één centrale hoofdknop en vormen later in de bladoksels verschillende zijknoppen. Zomer- en herfstteelt zijn de meest voor de hand liggende teeltwijzen. Onder koud glas kan de herfstteelt nog een kleine maand verlaat worden.
Winterbroccoli
De teelt van de winterbroccoli (of in het Engels sprouting broccoli) start in mei-juni, en eindigt pas in maart-april van het volgende jaar. De gebruikte rassen zijn groen of purper, vormen een zwaar gewas zonder duidelijke hoofdknop maar met vele, kleine zijspruiten. Hoe winterhard ze precies zijn is niet duidelijk.
3. Rassen
Gewone broccoli
Groene Calabrese is het oude, zaadvaste ras, dat het in de amateurteelt nog altijd doet. Het vormt veel zijknoppen die onverwachts snel bloeien. Het is geschikt voor alle teeltwijzen
Hiervan bestaan vele hybriden. Corvet F1 voldoet goed.
Fiesta voor zomer- en herfstteelt.
Winterbroccoli
Op de Nederlandstalige markt zijn maar weinig rassen van winterbroccoli te koop. Early Purple Sprouting en White Sprouting zijn bekend voor hun winterhardheid. Green Sprouting. Als men het over de echte Engelse broccoli heeft, bedoelt men ook deze hier vrijwel onbekende rassen.
4. Standplaats
Al stelt broccoli misschien iets lagere eisen dan bloemkool, toch heeft ze ook vruchtbare grond nodig, die geen wateroverlast kent en anderzijds goed vochthoudend is. Ook inzake voedselbehoefte moet broccoli nauwelijks onderdoen voor bloemkool.
Broccoli wordt vaak na vroege aardappelen geteeld.
5. Opkweek
Zaaien en planten verloopt grosso modo zoals bij bloemkool. De vroege broccoli’s worden onder koud glas in bakjes gezaaid en verspeend, of rechtstreeks in de pot of perspot gezaaid. De latere worden op een zaaibed opgekweekt, liefst in rijtjes. Met de plantafstand kunnen we allerlei richtingen uit. 60 x 35 cm is een goed gemiddelde. Dichter planten levert op dezelfde oppervlakte meer kilo’s, maar ook kleinere broccoli’s op. Verder uiteen planten geeft grovere bloemknoppen.
6. Teeltzorgen
Afdekken zoals bij bloemkool gebeurt niet bij broccoli. Koolkragen leggen, gieten bij droogte en schoffelen zijn de voornaamste bezigheden.
7. Oogst en bewaring
Het juiste ogenblik om de bloemknoppen af te snijden is net voor het opengaan van de bloemknopjes. Vroeger oogsten geeft minder gewicht, later oogsten levert een losse bloemknop met gele bloempjes erop, die niet meer zo lekker is.
De hoofdknop is het eerst oogstklaar. Hij wordt met een flink stuk steel afgesneden. De totale lengte zal ongeveer 20 cm bedragen. Twee tot vier weken later ontstaan dan nog 4 tot 5 zijknoppen. Als je de hoofdknop korter afsnijdt, kan je 8 tot 10 kleinere zijknoppen verwachten. Een goede hoofdknop haalt een gewicht van 250 tot 300 g, een zijknop gaat tot 60 g.
Broccoli bewaart zo mogelijk nog minder goed dan bloemkool. Het is een groente om vers te eten, die na een paar dagen snel uitdroogt, vergeelt, slap en taai wordt. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan 7 dagen bewaard worden. Wikkel ze in plastic folie. Bewaring op lange termijn gebeurt zoals bij bloemkool
8. Zaadteelt
Zaad telen van broccoli is niet gemakkelijk. De bloei valt pas in juli. Het rijpende zaad krijgt dan vaak te kampen met slecht herfstweer. Het is belangrijk de broccoli zo vroeg mogelijk uit te zaaien, en de bloemschermen te beschutten tegen regen. Snij in oktober elke rijpe bloemsteel apart af en laat nadrogen.
Berichten over deze plant
Linda M.
:-) Vrijdag 5 Juli 2013 om 18:42Inge V.
de eerste broccoli's geoogst Donderdag 4 Juli 2013 om 20:39Bennie O.
15 juni geoogst. stuk als 12 van deze. Zaterdag 22 Juni 2013 om 00:13Eco t.
Straks begint de wintermaand. Dan kan je buitenshuis niet zoveel meer genieten van je tuin. Het tuingenieten begint nu binnenshuis. Ik verlang al naar alle wintergerechten met koolbereidingen! mijn lievelingskool is spruitkool. En wat is het bij jullie? Vrijdag 30 November 2012 om 14:46 • Boerenkool (Brassica oleracea var. acephala subvar. laciniata), Broccoli (Brassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa), Spruitkool (Brassica oleracea var. gemmifera)Eddy V. voegde een foto toe aan Broccoli (Brassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa) Dinsdag 9 Augustus 2011 om 15:20
Mei V.
Oogst tot nu toe: 1 broccoli, drie gele courgettes, 20-tal radijzen, handvol aardbeien, stuk of 8 lenteuitjes en dertien kroppen sla. Zondag 10 Juli 2011 om 20:02 • Broccoli (Brassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa), Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa), Courgette 'Yellow' (Cucurbita pepo 'Yellow'), ...Franky H.
Dit weekend 6 brocolli plantjes geplant. Gisteren zal ik dat er 3 waren waarvan alle buitenste bladeren weg waren , het hartje was gelukkig nog intact. De blaadjes liggen er (deels) gewoon naast . Welk dier is er verlekkerd op brocolli ? Zouden het vogels zijn ? Heb er nu voor de zekerheid maar een … Lees verder » Dinsdag 5 April 2011 om 09:44- Bekijk alle 4 reacties »
Hoow @. ook mussen en andere vogels zijn verzot op jonge blaadjes hoor. Dinsdag 5 April 2011 om 16:49
Eco t. Direct afschermen met insectengaas die je over gebogen elektriciteitsbuisjes spant. Je houdt hiermee nu al de vogels tegen en straks ook de koolwitjes die dan geen eitjes kunnen leggen. En zo krijg … Lees verder » Dinsdag 12 April 2011 om 18:42
Jean Pierre E.
Ik heb een 10-tal reuze brocolli-planten staan (80 cm hoog en 80 cm omvang) maar geen enkele bloemknop gezien. Ik ken er niets van maar vermoed dat dit niet normaal is? Kan iemand mij helpen.... Zaterdag 30 Oktober 2010 om 17:24- Bekijk alle 12 reacties »
Ann V. De info over Green Sprouting is mij niet altijd duidelijk... Vreeken's zaden (en dat is ook een behoorlijk betrouwbare bron) zegt erover:
"KOOL
145100 BROCCOLI 'Green Sprouting' / 'Groene Calabrese' … Lees verder » Zondag 31 Oktober 2010 om 14:48Jean Pierre E. Ann, dank voor de opvolging. Ik hoop dat Henk gelijk heeft en wacht tot na de winter ... Zondag 31 Oktober 2010 om 14:55