Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Reigersbek (algemeen)

Erodium (algemeen)

Foto: Reigersbek (algemeen)

Foto: Reigersbek (algemeen)

Dit aan de Geranium verwante plantje, heeft alle kenmerken van een ideale tuinplant: compact groeiend, de hele zomer bloeiend en deels wintergroen. Ze stelt alleen wel wat eisen aan de bodem.

In de volksmond wordt Erodium ook wel Reigersbek genoemd. Als u het blad en de bloemen van de Erodium ziet, lijkt de plant sprekend op de vaste plant Geranium. Dat is niet zo vreemd wat ze komen uit dezelfde familie. Ook de Nederlandse namen van de plant geven blijk van deze gelijkenis. Erodium en Geranium worden in het Nederlands respectievelijk reigersbek en ooievaarsbek genoemd. Die naamgeving danken de planten aan de vruchten die worden gevormd na de bloei. Het laat zich raden welke vorm deze hebben.

De meeste Erodium soorten bloeien lang van juni tot in september. De bloemen staan aan korte steeltjes die net boven het blad uitkomen. De plant blijft opvallend laag. Met zijn hoogte van 10 cm kunt u dit tuinplantje uitstekend langs een pad in een rotstuin of borderrand  aanplanten.
Bijvoorbeeld de Erodium ‘Roseum’ met lichtroze geaderde bloemen en Erodium x variabile ‘Bishop’s Form’ met roze bloemen.

Van nature komt de plant voor in gematigde streken rondom de Middelandse zee. De planten zijn redelijk goed winterhard. Het is belangrijk dat de planten vooral niet te nat staan. Dit doet ze soms de das om.
In zachte winters blijft de plant groen. Bij strenge vorst (kouder dan -10 graden Celsius) sterft het blad wel af en kunt u de plant beter wat beschermen.

De reigersbek is een zodenvormend plantje maar geen echte bodembedekker. De plant is meest geschikt om toe te passen langs randen van borders of in potten waar de plant ook mooi over rand kan groeien. Advies is om ongeveer 9 planten per vierkante meter of 4 per strekkende meter te gebruiken. De plant kan worden gecombineerd met Alchemilla, Tijm en lage Campanula.

Hoe plant u Erodium?  De beste standplaats is een droge, zonnige plek op een zanderige of kalkrijke (stenige) goed doorlaatbare bodem. Maak voor het aanplanten de grond eerst goed los, graaf dan een plantgat. Meng aanplantaarde door de aarde in het gat en dompel Erodium met pot en al even in een emmer water. Verwijder de pot en zet de plant in het plantgat. Vul het gat verder op met omliggende aarde en druk die met beide handen stevig aan. Geef na het planten nog wat water en herhaal dit. Zorg wel dat de wortels zeker in de winter niet te nat worden.

Hoe moet u snoeien Erodium?  Erodium heeft geen echte snoeibeurt nodig. Na de winterperiode kunt u van de Erodium het dorre blad wat weghalen.
Als u merkt dat delen van de plant zijn afgestorven kunt u de plant uit de grond halen en de vitale delen opnieuw terugplanten. Dan zorgt u dat het model van de tuinplant goed blijft.

Wat voor onderhoud heeft Erodium nodig?  Erodium is behoorlijk winterhard. In zachte winters is Reigersbek zelfs wintergroen. In zeer strenge winters (meer dan – 10 0C) is het aan te bevelen de plant met wat stro, bladeren of takken af te dekken.
Omdat de plant van een kalkrijke grond houdt kunt u de plant indien nodig ieder jaar van kalk voorzien. Dit kunt u het beste in februari of maart bij de plant strooien.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

 

1 varieteit van deze plant