Blauwspar
Algemene omschrijving
De blauwspar of blauwe spar (Picea pungens) is een groenblijvende boom die behoort tot de dennenfamilie (Pinaceae). De soortsaanduiding pungens heeft de boom te danken aan de scherp gepunte naalden. De boom wordt 25-30 m hoog en kan soms tot 46 m hoog worden. De blauwspar komt van nature voor in de Rocky Mountains van Zuidoost Idaho, Utah, Colorado, Arizona tot Nieuw Mexico en groeit op 1800-3000 m hoogte op berghellingen langs rivieren, waar ze voldoende water hebben. In Canada komt deze soort alleen in struikvorm voor. In Alaska kan deze soort zelfs groeien in bodems die tot meer dan 50 cm diep blijvend zijn bevroren, maar blijft dan wel zeer laag.
De geschubde schors is dun en schilfert in smalle platen van 5-10 cm lengte af. De vorm van de boom is conisch, die bij oudere bomen meer cilindrisch wordt. De gewoonlijk behaarde scheuten zijn oranjebruin en hebben duidelijke bladkussentjes. De bladeren zijn naaldvormig, 1,5-3 cm lang, ruitvormig op dwarsdoorsnede en hebben een scherpe punt. De naalden zijn dof grijsgroen tot glimmend blauwgrijs. In wilde populaties varieert de kleur van boom tot boom sterk. Op de onderkant komen twee lichte strepen met huidmondjes voor.
De slanke cilindrische kegels hangen aan de takken en zijn 6-12 cm lang. In gesloten toestand zijn de kegels 2 cm en in open toestand 4 cm breed. De dunne papierachtige schubben zijn 2-2,4 cm lang en hebben een golvende rand. De kegels zijn roodachtig tot violet en kleuren bij het rijp worden lichtbruin. Vijf tot zeven maanden na bevruchting zijn de kegels rijp. De zwarte zaden zijn 3-4 mm lang en hebben een tere lichtbruine vleugel.
[bewerken] Toepassingen
De blauwspar is in siertuinen door de grijsblauwe naalden een van de meest aangeplante coniferen. Er bestaan zeer veel cultivars die speciaal zijn geselecteerd op blauwe naalden. Sommige cultivars zijn langzaam groeiende dwergvormen die vooral geschikt zijn voor kleine tuinen.
Berichten over deze plant
Scouting Emmeloord E.
Helaas is deze boom meegenomen van het terrein afgelopen winter.. (wellicht om als kerstboom te dienen)
De boom was ongeveer 1,5 meter hoog, de restante wortels staken nog uit de grond omhoog. Donderdag 15 Februari 2018 om 14:24Harry C.
Ik vraag me af of ik bij deze spar de bodem reikende takken mag weghalen en als dit zo is op welk tijdstip mag ik dit dan doen?
Bedankt voor reactie.
Groetjes,
Harry C. Zaterdag 2 Januari 2016 om 11:58- Bekijk alle 4 reacties »
Pascal G. Ik heb dat opgezocht op verschillende sites. Eerlijk gezegd denk ik ook dat het geen kwaad zou kunnen, zeker niet met dit zachte weer. Je kan er voor het zekerste nadien wat wondafdekmiddel aan doen. … Lees verder » Zaterdag 2 Januari 2016 om 20:33
Kiki B. Wintergroene (naaldhoudende) naaldbomen gaan niet in rust. Wel opletten bij bijvoorbeeld een boom boven je terras dat je niet in de drup van de hars komt te zitten :-) Zaterdag 2 Januari 2016 om 21:17
Eddy V. voegde een foto toe aan Blauwspar (Picea pungens) Dinsdag 9 Augustus 2011 om 13:46
Luc V. voegde een foto toe aan Blauwspar (Picea pungens) Dinsdag 5 April 2011 om 18:59
Noortje voegde een foto toe aan Blauwspar (Picea pungens). Maandag 4 Oktober 2010 om 15:17
Vrijdag 16 Februari 2018 om 19:43