MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kokardebloem (algemeen)

Gaillardia (algemeen)

Foto: Kokardebloem (algemeen)

Foto: Kokardebloem (algemeen)
Foto: Kokardebloem (algemeen)
Foto: Kokardebloem (algemeen)

Gaillardia, kokardebloem
--------------------------------------------------------------------------------
Kokardebloem of goblin is de Nederlandse naam voor Gaillardia als vernoemd naar de Fransman Gaillard de Merentonneau. Tot het geslacht behoren uitstekende snijbloemen, die vooral in nazomerse boeketten worden gebruikt.
Gaillardia x grandiflora 'Kobold' bloeit met felrode, geel getipte bloemen
De plant bloeit zo uitbundig dat hij het loodje legt als je er niet geregeld de bloemen uit knipt. In het voorjaar is de plant makkelijk te stekken.

Gaillardia behoort tot de familie van de composieten (Compositae). De meeste soorten van het geslacht groeien in het oosten en zuiden van de VS, langs bosranden en op open plekken in de bossen. Daar is de omvang van de bloem aanmerkelijk kleiner dan die van de gekweekte variëteiten. Naast verschil in hoogte zijn er verschillen in bloemkleur: geel, donkerrood, felrood en rood met geel.

Gaillardia wordt - afhankelijk van de variëteit - tussen de veertig en zeventig centimeter hoog. Eind augustus moeten de planten bij de grond af worden teruggeknipt. Ze lopen dan vóór de winter opnieuw uit. Dek ze in de winter af met dennentakken om ze te beschermen tegen strenge vorst. Gaillardia is volkomen winterhard. Tijdens de bloeiperiode (juni - augustus) is het raadzaam zoveel mogelijk bloemen voor op vaas te snijden.
Gaillardia x grandiflora 'Kobold' heeft een licht humeuze grond nodig
Dit voorkomt dat de plant zich dood bloeit.

Stek en wortelstek
Wie op een snelle manier veel jonge planten wil krijgen, knipt in maart - april alle uitlopers bij de grond af. De jonge scheuten, die hierna uitgroeien, zijn gemakkelijk te stekken. Ze bewortelen binnen een maand en kunnen hierna worden uitgeplant. Houd een plantafstand van vijfentwintig tot dertig centimeter aan. Plant Gaillardia op schrale grond op een plek in de volle zon. Gaillardia is ook te vermeerderen door wortelstek. Wortelstek kan vanaf het begin van het voorjaar tot de herfst worden gemaakt.

  

Eigenschappen

Hoogte
40 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend