MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ereprijs +

Groeit in 1358 tuinen

Latijnse naam
Veronica spicata
Andere benamingen
aar-ereprijs, Aarereprijs
Hoogte
30 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Aar-ereprijs komt van nature in Europa en het noordelijke deel van Azië voor. Het is een warmteminnende, overblijvende vaste plant. Op zandige en of kalkrijke gronden groeit de plant het beste. Van ereprijs zijn zo'n elf soorten van belang. Aar-ereprijs groeit met opgerichte, vertakte stengels. De intense blauwe bloemkleur is een sieraad voor iedere border. Aar-ereprijs kan in een border voor een versterking in contrast zorgen tussen andere verwante kleuren.

Aar-ereprijs (Veronica spicata) werd in het verleden gerekend tot de helmkruidfamilie. (Scrophulariaceae). Deze indeling was gebaseerd op morfologische kenmerken, en hier met name  de bloemkroon altijd tweezijdig symmetrisch en ook vaak tweelippig is.  Recent chromosomaal onderzoek echter heeft de taxonomie grondig door elkaar geschud, en tegenwoordig worden het geslacht ereprijs (Veronica) gerekend tot de weegbree-familie (Plantaginaceae).

Van aar-ereprijs zijn een aantal goede variëteiten voor de tuin geschikt. De bloemvorm is een kegelvormige, opgaande aar. De bloemen staan mooi verheven boven de pol met wilgachtige bladeren.
 

Berichten over deze plant