Haagbeuk
Algemene omschrijving
Reeds 10 miljoen jaar geleden, in het Plioceen, was de haagbeuk in Europa inheems. Door de grijze, gladde bast en de vorm van het blad zou je denken dat het om een beuk gaat. Maar dat is niet zo. De haagbeuk hoort bij een andere familie, namelijk de Betulaceae waartoe ook berk en hazelaar behoren. De naam haagbeuk duidt al op een frekwent gebruik, namelijk voor heg(haag)beplanting - al is de boom ook als solitair heel mooi. Door regelmatige snoei, ontwikkelt zich geen kroon en kan er geen dikke stam ontstaan. In tegenstelling tot de beuk, verliest de haagbeuk in de herfst zijn bladeren.
Als boom bekoort hij door de gladde, donkerbruin gegroefde bast, de opvallende nerven van het blad en de overvloedige bundels gevleugelde vruchten in de herfst.
De eenhuizige haagbeuk kan 25 m hoog en 200 jaar oud worden. Als hakhout of knotboom wordt hij vaak nog veel ouder. Zijn kroon is dicht en gewelfd, zijn schors glad en lichtgrijs. De stam is vaak zeer onregelmatig. Stammen en takken hebben de neiging om aan elkaar te groeien. De bladknoppen zijn slank toegespitst en zitten dicht tegen de takken aangedrukt. De verspreid staande bladeren zijn smal, spits en eivormig, hebben duidelijke nerven en de randen zijn dubbelgezaagd.
Iets later dan de echte beuken loopt de haagbeuk uit. Hij bloeit dan meteen (april/mei). De mannelijke katjes komen te voorschijn uit hun speciale knoppen, meestal onderaan het schot van het voorafgaande jaar.
Tijdens de bloei worden grote hoeveelheden stuifmeel geproduceerd en door de wind verstoven. De vrouwelijke bloempjes die onderaan de kortloot groeien, hebben een rode stamper. Zij komen uit knoppen die ook bladeren bevatten.
De vruchten zijn hartvormige nootjes, verbonden met een groot driedelig dekblad dat als vliegapparaat dient. Zij worden door de wind verspreid en bevatten kleine, sterk generfde zaden. Zij blijven vaak lang aan de boom hangen. Als ze van de boom vallen, zijn de vogels er als de kippen bij.
De haagbeuk groeit langzaam en kan 80 tot 90 jaar oud worden.Vruchtbaar worden haagbeuken pas na 20 jaar.
Soorten
Soorten
Van de ca. 35 soorten uit het geslacht Carpinus noem ik de volgende:
- Japanse Haagbeuk (Carpinus japonica) heeft een grijsbruine bast die in grote plakken afschilfert. De bladeren zijn in het begin roodachtig, aan twee kanten zacht behaard en kleuren geel in het najaar.
- Hartbladerige Haagbeuk (Carpinus cordata) heeft breed hartvormig blad en een bruingrijze schors vol scheuren. Ieder blad eindigt in een fijne, borstelachtige punt.
- Carpinus laxiflora heeft rood blad, een lichte bast en een rode herfstkleur
- Carpinus tschonoskii wordt slechts 5 m hoog. De bladeren zijn eivormig en aan de bovenkant zijdeglanzend.
... en enkele cultivars van Carpinus betulus:
- Carpinus betulus ‘Fastigiata ‘ wordt ca. 10 m hoog en heeft een zuilvormige gestalte.
- Carpinus betulus ‘Columnaris ‘ is een bolvormige variëteit.
- De treurhaagbeuk (Carpinus betulus 'Pendula'), met de mooie Franse naam 'charme pleureur', wordt slechts 4 m hoog. Als solitair staat hij het mooist.
Berichten over deze plant
Edwin V.
In 1 van de borders met beukenhagen heb ik een aantal zwammen aangetroffen. Met wat googlen heb ik uitgevonden dat het waarschijnlijk de bekerzwam is. Weet iemand of het kwaad kan dat dit in de border groeit, of moet ik er juist blij mee zijn? Dinsdag 31 Mei 2016 om 20:48Edwin V.
Waarom vormen zich roodbruine bladeren op de groene haagbeuken? De bladen voelen niet droog of dor aan. Is dit een normaal proces of een voorteken van een bepaald gebrek (voedingstof / waterbehoefte) Dinsdag 17 Mei 2016 om 19:10- 1 reactie
Frank L. Dit lijkt me zeer normaal het jonge blad verschild tijdelijk van kleur. De blaadjes zullen wel groen worden als ze volgroeid zijn. Woensdag 18 Mei 2016 om 19:02
Willy N. voegde een foto toe aan Haagbeuk (Carpinus betulus). Vrijdag 11 Juli 2014 om 21:36
John en Atty E. voegde een foto toe aan Haagbeuk (Carpinus betulus). Woensdag 27 November 2013 om 19:18
Rijk v.
De haagbeuk of Carpinus betulus...
Maakt deel uit van de Betulaceae of berkenfamilie.
-verliest in de winter meer verdorde bladeren, met doorkijkgaten als gevolg.
-groeit sneller dan beukenhaag.
-is goedkoper in aankoop dan beukenhaag.
-heeft minder eisen wat de ondergrond betreft.
-wordt … Lees verder » Maandag 6 Mei 2013 om 15:39Tom V.
Sommige planten van mijn haagbeuk vertonen opgekrulde bladeren (van binnenuit de struik). Na verloop van tijd verdrogen deze bladeren en wordt de volledige struik aangetast. Ik behandel de haag regelmatig tegen luizen maar dit lijkt niet te helpen. Heeft iemand anders hier reeds ervaring mee? Dinsdag 5 Juni 2012 om 20:04- Bekijk alle 3 reacties »
Tom V. Ik heb de haag eind april behandeld met "Conserve Garden" (o.a. tegen bladrollers). Dit heb ik op aanraden van het AVEVE tuincenter gedaan. Eind mei heb ik Provado Ultra gebruikt. Woensdag 13 Juni 2012 om 15:25
De B. Oké, stap 1: bepaal de oorzaak van het probleem! Zijn het wel luizen? Ook schimmels vertonen dit schadebeeld. Een pijnstiller heeft ook geen effect op diarree ... .
ZIe je luizen? Ja? Welke?
Geen … Lees verder » Donderdag 14 Juni 2012 om 07:10
Bart L.
Heb in het voorjaar (eind feb) een haagbeuk geplant. Vandaag staan het merendeel van de planten in blad. Een minderheid niet. Tot wanneer zou ik wachten om de niet "schietende" dood te verklaren en te vervangen? Vrijdag 1 Juni 2012 om 16:34- Bekijk alle 8 reacties »
Bart L. 't Is ondertussen wel duidelijk geworden ... een 20-tal planten (van de 180) is dood. Woensdag 12 Juni 2013 om 14:25
Marnix S. De wortels van de beuk zijn kwetsbaar. Tip bewaar het bruine beukenblad en stop dit in de grond bij de nieuwe aanplant. Op het blad zitten de bacteriën die de wortelgroei bespoedigen. Woensdag 12 Juni 2013 om 14:56
Eddy V. voegde een foto toe aan Haagbeuk (Carpinus betulus) Dinsdag 9 Augustus 2011 om 14:18
Piet S.
Weet er iemand of lieveheersbeestjes speciaal door haagbeuken worden aangetrokken? Of zitten die in alle hagen? Wij hebben er iedere zomer terug last van (vooral tussen vensters en rolluiken). Vrijdag 21 Januari 2011 om 13:26- Bekijk alle 3 reacties »
Lieven G. Meestal heb je een plaag van bladluizen op de haagbeuk en die lieveheersbeestjes komen daar dan op af... Vrijdag 21 Januari 2011 om 17:05
Ann V. En welke lieveheersbeestjes zijn het waar je last van hebt? Ik vermoed dat het de Aziatische zijn, die zijn ingevoerd als bestrijders van bladluizen, maar die zich enorm hebben uitgebreid, ten koste … Lees verder » Vrijdag 21 Januari 2011 om 19:58
Ann V.
Bij ons huis is een stukje gemengde haag 100 jaar geleden ongesnoeid gelaten. Daar staan intussen 2 gigantische beuken, en ertussenin een mooie oude haagbeuk, die door de kinderen als 'brievenbusboom' werd gebruikt, ze stopten briefjes in de spleten van de stam. Vrijdag 8 Oktober 2010 om 14:57- 2 reacties
Marnix S. Leuk! Heb je een foto? Donderdag 9 Mei 2013 om 10:05
Ann V. Ik zal er eens naar op zoek gaan...
Maandag 13 Mei 2013 om 12:20
Piet F.
Gelukkig heeft men die tweede snoeibeurt bij mij eens vergeten vroeger, zie foto, de paal links van de afsluiting komt 2,25 m boven de grond. Vrijdag 8 Oktober 2010 om 14:01Rik C.
Veel gedaan vandaag: gras afgereden, beetje onkruid gewied, haagbeuk tweede snoeibeurt gegeven en veel met de kinderen gespeeld! Zaterdag 14 Augustus 2010 om 21:25 • Haagbeuk (Carpinus betulus), Gras (Gazon) (Agrostis capillaris)