MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Haagbeuk planten

  • Van midden Januari tot midden Maart     Eenmalig

   Plantafstand is 20cm

 • Haagbeuk snoeien

  • Van begin November tot begin December     Elk 1/2 jaar

   Het beste is om de beukenhaag twee keer per jaar te snoeien. Bij voorkeur in het voorjaar voor de langste dag van het jaar (21 juni) en in het najaar voordat de winter zijn intrede doet. Zo krijg en houd je een mooie volle beukenhaag.
   Om de beukenhaag te snoeien is het het eenvoudigste om eerst de zijkanten van onder naar boven te snoeien en daarna de bovenkant. Wanneer je bovenaan zou beginnen met snoeien blijven de afgevallen takken steken in de zijkant van de beukenhaag, waardoor het moeilijker wordt deze recht te snoeien.

   De hogere beukenhaag moet je in trapeziumvorm snoeien. Dat betekent dat je de beukenhaag zo moet snoeien dat je de beukenhaag van onder naar boven taps laat toelopen. De onderkant is dan dus breder dan de bovenkant. Zo zorg je ervoor dat ook de onderste taken voldoende zonlicht krijgen en niet zullen verdorren en doodgaan.

   Wanneer het mogelijk is, kun je het beste snoeien op een bewolkte dag. De nieuwe bladeren zijn namelijk erg kwetsbaar en gevoelig voor de zon. Er bestaat dan kans op verbrandingsverschijnselen. Wanneer dit wel gebeurt, weest niet ongerust want door zo te snoeien zullen er weer nieuwe bladeren aan de beukenhaag ontstaan.