MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Sering + Sering

Groeit in 15833 tuinen

Latijnse naam
Syringa vulgaris
Hoogte
500 - 800 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Hoogte 5m tot 7m (volw. na 10 tot 20j) Tweeslachtig - bladverliezend .
Syringa vulgaris of gewone sering is een middelgrote, bladverliezende sering met een bossige, breed opgaande groei. De bladeren zijn diep hartvormig, gaafrandig en middengroen van kleur. 
seringen zijn geliefd om hun opgaande of gebogen pluimen met kleine, zeer welriekende bloemen gegroepeerd in lange, smalle bloempluimen. De bloemen zijn wit, paars, violet of lila.
Deze verschijnen midden voorjaar. (snijbloem)
Slaat soms moeilijk aan


Plantvoorschriften :
Doet het goed op een goed bewerkte, vruchtbare bodem.maar vrijwel op alle, lichtzuur, neutraal, kalhoudend, vochtige en goed doorlatende grond, zand, klei, leemgrond.
Zonnige plaats. Verdraagt een droge standplaats.
Groeit van nature in struikvegetaties op stenige, zonnige hellingen.


Verzorging :
Als je een sering niet snoeit, zal hij ieder jaar wel bloeien. De struik wordt hoger en hoger, je moet uiteindelijk een ladder op om de bloemen bewonderen.
Een sering kan in een keer worden verjongd door alle stengels op zo'n dertig centimeter boven de grond af te knippen. Het duurt dan ten minste drie jaar, voordat er weer bloemen verschijnen. Een noodgreep dus.
Een sering kan het beste elk jaar worden gesnoeid; een sering bloeit op tweejarig hout. Cyclus: jonge scheuten van het voorafgaande jaar worden aangehouden, de uitgebloeide worden teruggezet. De nieuwe scheuten op de afgezette staken bloeien na twee jaar.
De onderstam van een sering kan uitlopen. Opslag moet altijd worden weggescheurd. Uitlopers van de onderstam verbruiken voedsel van de geënte variëteit. Weghalen dus.
Uitgebloeide bloemtrossen worden na de bloei weggeknipt. Wees voorzichtig, knip alleen de stengel, waarop de tros, zit weg. Beslist niet meer. Meer wegknippen zorgt voor beschadiging van de al aangelegde bloeischeuten in de oksel van blad en stengel

Ziekten :
seringbladmineerder - seringboorder - schildluis - meel

Berichten over deze plant