Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Sering (algemeen)

Heester. Hoogte tot 7 m. - Opgaand en bladverliezend. Tweeslachtig. Bladverliezend
Seringen zijn geliefd om hun opgaande of gebogen pluimen met kleine, zeer welriekende bloemen - deze verschijnen midden voorjaar. Mei / juni. Snijbloem
Slaat soms moeilijk aan.

Plantvoorschriften :
Doet het goed op een goed bewerkte, vruchtbare bodem. Zonnige plaats. Verdraagt een droge standplaats. Groeit van nature in struikvegetaties op stenige, zonnige hellingen.

Verzorging :
Als je een sering niet snoeit, zal hij ieder jaar wel bloeien. De struik wordt hoger en hoger, je moet uiteindelijk een ladder op om de bloemen bewonderen.
Een sering kan in een keer worden verjongd door alle stengels op zo'n dertig centimeter boven de grond af te knippen. Het duurt dan ten minste drie jaar, voordat er weer bloemen verschijnen. Een noodgreep dus.
Een sering kan het beste elk jaar worden gesnoeid; een sering bloeit op tweejarig hout. Cyclus: jonge scheuten van het voorafgaande jaar worden aangehouden, de uitgebloeide worden teruggezet. De nieuwe scheuten op de afgezette staken bloeien na twee jaar.
De onderstam van een sering kan uitlopen. Opslag moet altijd worden weggescheurd. Uitlopers van de onderstam verbruiken voedsel van de geënte variëteit. Weghalen dus.
Uitgebloeide bloemtrossen worden na de bloei weggeknipt. Wees voorzichtig, knip alleen de stengel, waarop de tros, zit weg. Beslist niet meer. Meer wegknippen zorgt voor beschadiging van de al aangelegde bloeischeuten in de oksel van blad en stengel

Ziekten :
seringbladmineerder - seringboorder - schildluis - meel

De Syringa Vulgaris, in het Nederlands ook wel Sering of Gewone sering genoemd, kan tot 7 meter hoog groeien. De bloeiperiode valt in mei en juni. In deze periode heeft de plant paarsblauwe, lila of witte bloemtrossen die een fijne geur verspreiden. Staat graag in de zon of halfschaduw.

Eigenschappen

Hoogte
300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend