Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Passievrucht

Passiflora edulis  • 

Foto: Passievrucht

Foto: Passievrucht
Foto: Passievrucht
Foto: Passievrucht

Tot Passiflora edulis worden de volgende vormen gerekend:

Passiflora edulis f. edulis met paarse vruchten.
Passiflora edulis f. flavicarpa met grotere, gele vruchten

Passiflora edulis is niet alleen geliefd om zijn glanzende, frisgroene bladeren en paarswitte bloemen, maar ook om zijn lekkere vruchten. Hij wordt 4,5 m hoog en heeft witte bloemen met een groene onderzijde. Leid hem langs een trellis of pergola en houd hem door snoeien open want een te dichte groei leidt al snel tot aantasting door insecten. Pluk de vruchten wanneer de schil paars geworden en nog glad is, maar eet ze pas wanneer de schil gerimpeld is. Deze soort is zelfbestuivend.

Verpotten

Ze kunnen heel goed buiten in potten gehouden worden als de pot maar groot genoeg is.
Indien binnen gehouden best jaarlijks verpotten. Tijdens het verpotten kunnen de planten diep ingesnoeid worden. Gebruik een standaard potgrondmengsel, maar leemhoudende grond verdiend de voorkeur. Zet de plant na het verpotten niet meteen in de volle zon.

Verzorging

In de zomer:

Standplaats: kan buiten, verdraagt max. 30° C, beschermen tegen volle zon
Gieten: rijkelijk gieten, het blad mag wat gelig worden maar niet afvallen
Vraagt tamelijk hoge luchtvochtigheid
Bemesten: van mei tot augustus om de 14 dagen of om de maand bemesten

In het najaar:

Binnenhalen voor de eerste strenge nachtvorst is aan te raden. Eventueel als alternatief buiten overwinteren en dan de voet heel erg goed beschermen tegen vorst. De bovenste plantendelen zullen echter meestal volledig vervriezen (en verdorren).

In de winter

Standplaats: koel en vorstvrij
Gieten: spaarzaam gieten
Bemesten: niet bemesten
Overwinteringstemperatuur: +5 ° C
Lichtbehoefte: voldoende licht

Vermeerderen

Het gemakkelijkst kan je een passieflora vermeerderen door het afnemen van worteluitlopers. Moeilijker is het stekken. Je neemt half-uitgerijpte kopstekjes en laat die onder glas met een warme voet bewortelen (tussen februari en april).

Zaaien kan ook. De planten leveren in ons klimaat moeilijk zaden. Indien je toch over zaden kan beschikken, weet dan dat de hieruit gekweekte planten, meestal minder goed zullen bloeien. Beter kan u in de handel geïmporteerde zaden aanschaffen.

Ziekten en plagen

Passieflora niet te warm overwinteren. De planten zijn dan vooral gevoelig voor wolluis. Deze nestelen zich hoofdzakelijk in de bladoksels.

Opletten geblazen is het voor de wortelaaltjes die zeer moeilijk te bestrijden zijn. In de zomer bij te droge lucht kan makkelijk spint optreden.

Eigenschappen

Hoogte
400 - 500 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend