MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kuiflavendel 'Sancho Panza'

Lavandula stoechas 'Sancho Panza'  • 

Foto: Kuiflavendel 'Sancho Panza'

Lavendel (Lavandula) is een halfheester. Meestal wordt de struik meestal bij de vaste planten gerangschikt. Niet verwonderlijk, omdat lavendel meestal op dezelfde wijze wordt gebruikt als vaste planten. Lavendel is een houtachtige plant en behoudt in de winter zijn grijsgroene blad.. Er zijn heel wat variëteiten in omloop van de verschillende soorten. De voornaamste soorten die in Nederland van het geslacht in omloop zijn, zijn Lavandula angustifolia en Lavandula stoechas. In Frankrijk wordt hoofdzakelijk Lavandula x intermedia gebruikt, maar die is niet volkomen winterhard in ons klimaat.
Geschiedenis De Grieken en Romeinen kenden de sterk aromatische eigenschappen van de struik al. Zij maakten er zalven van en dachten er koorts mee te kunnen bestrijden.

Standplaats: Lavendel is vooral geschikt voor wat droge, maar humusrijke grond. Een plaats in de zon is onontbeerlijk voor een rijke bloei. De struiken worden op een onderlinge afstand van dertig centimeter geplant.
Kweek Zaaien : tijdens de zomermaanden. Snoeien: Lavendel snoeien geeft een wisselend succes. Soms gaat de struik dood, omdat er te lang niet is gesnoeid. Wen u eraan de uitgebloeide aren direct na de bloei weg te knippen. Een beetje fatsoeneren van de struik mag ook nog in het najaar, maar snoei beslist niet rigoureus. Pas in het voorjaar (maart) mag er sterker worden gesnoeid: verwijder de scheuten die het voorgaande jaar hebben gebloeid. Oud hout loopt zelden weer uit. Het is een kwestie van experimenteren hoe ver je lavendel kunt terugsnoeien. Meestal moet na enkele jaren de struik volledig worden vervangen, omdat hij niet meer uitloopt. Op tijd stek maken is dan de oplossing om voor vervanging te zorgen.

Bloeimaand april - augustus
Winterhardheid Winterhard, bladhoudend, groenblijvend
Overige de kuiflavendel (Lavandula stoechas) is minder winterhard dan de gewone lavendel (Lavandula angustifolia). De kuiflavendel of Lavandula stoechas bloeit al vroeger op het jaar dan de gewone Lavandula angustifolia en bloeit ook langer door met prachtige bloemen. Toch is deze lang bloeiende lavendel niet zo vaak in de tuinen te zien als de gewone lavendel. De oorzaak hiervoor ligt vooral aan het feit dat de vlinderlavendel een ietwat vorstgevoelige soort lavendel is, terwijl gewone lavendel bijna altijd de winter zonder problemen weet te overleven. De kuiflavendel is zeer geschikt als kuipplant voor op terras of balkon.

Lavandula stoechas verlangt een licht humusrijke droge grond in de volle zon. Vooral in de winter is een droge of een bodem die het water goed laat afvloeien van groot belang. Vlinderlavendel die moet overwinteren op een natte standplaats sterft meestal nog voor het voorjaar af.

De kuiflavendel heeft niet die typische lavendelgeur maar de gekneusde bladeren geuren eerder naar dennen.
De bloemaren zijn 5 à 7cm met bovenaan een kuif van langwerpige lintbloemen, bloeien van onder naar boven. PH bodem : niet kalkminnend zoals de gewone lavendel, maar staat liefst in een lichtjes zure bodem.

Eigenschappen

Kleur