MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Blauwe Papaver (algemeen)

Foto: Blauwe Papaver (algemeen)

Groeit in 42 tuinen

Latijnse naam
Meconopsis (algemeen)
Andere benamingen
Schijnpapaver
Hoogte
50 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Planten tags

Algemene omschrijving

Blauwe papaver of schijnpapaver stelt zoveel eisen, dat de plant geregeld aandacht moet krijgen.
Wie eenmaal een aantal van deze papavers in de tuin heeft, mag zich 'vakman' noemen. Zo'n vakman heeft niet voor niets deze bijzondere papaver in zijn tuin. Blauwe papaver bloeit met rijstpapierachtige bloemen. 

Blauwe papaver is een bosplant uit de Himalaya. In luchtvochtige streken langs de voet van het gebergte tot ver in China komt de plant voor mits de juiste omstandigheden. Ook in deze gebieden is de blauwe papaver geen plantje, dat op grote schaal voorkomt. Blauwe papaver kan zich maar moeilijk aanpassen aan ruigere klimaten dan de eigen. Wind en intense zomerwarmte zal zonder meer de groei van een blauwe papaver beëindigen. Een hoge luchtvochtigheid is de tweede belangrijke eis; in ons klimaat haast een onvervulbare eis. In de derde plaats is een kalkarme, humusrijke of naaldgrond nodig voor een goede groei en bloei. Wie aan al deze wensen en eisen kan voldoen, is al aardig op weg om blauwe papaver voor eeuwig in z'n hart te sluiten.

Kleur : blauw
Bloeitijd : juni - augustus
Hoogte ongeveer : 80 cm.
Aanbevolen aantal per vierkante meter : 9

De soms gebruikte naam 'hoornpapaver' voor de blauwe (schijn)papaver is foutief.  Hoornpapavers behoren tot een ander plantengeslacht (Glaucium) binnen de papaverfamilie.  De verwarring die is ontstaan, heeft wellicht te maken met de uiterlijke gelijkenis van o.a. de gele hoornpapaver (Glaucium flavum) met de enige in West-Europa inheemse schijnpapaver, nl de Welsh poppy (Meconopsis cambrium).

Voorjaar: Zaai de zaden die u hebt gekocht of het zaad van vorig jaar dat u in de koelkast heeft bewaard. Zet pas gekochte potplanten in de grond evenals de jonge planten die u hebt opgekweekt uit zaad.

Zomer: Breng vroeg in de zomer, als de grond nog vochtig is, een dikke mulchlaag om de wortels aan, zodat ze vochtig en koel blijven. Royaal water geven.

Najaar: Verwijder de bloeistengels na de bloei, tenzij u wilt dat de planten zichzelf uitzaaien. U kunt het zaad ook in de koelkast bewaren tot het voorjaar. Deel oude planten voorzichtig, om het blad en de wortels minimaal te beschadigen.

Winter: Dek de blauwe papavers tijdens erg nat weer tijdelijk af met een cloche, glasplaten of plastic platen op bakstenen om te voorkomen dat ze gaan rotten. Wanneer de planten verdwijnen komen ze in het voorjaar weer op.
 

Berichten over deze plant