MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Appel 'Braeburn Hillwell'

Foto: Appel 'Braeburn Hillwell'

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Malus domestica 'Braeburn Hillwell'
Variëteit van
Sierappel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
1 cm
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Hoe plant ik de jonge appelboom?

De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen verdragen ook een plaats die half in de schaduw ligt. U kunt de boom het beste tussen november en maart planten, waarbij de plantafstand afhankelijk is van de maat die u koopt. Een laagstam heeft minder ruimte nodig dan een halfstam. De plantafstand van uw maat kunt u vinden bij onze maten.

Het planten in handige stappen:

Graaf een gat in de grond, iets dieper dan de pot waarin de boom staat wanneer u hem aanschaft. Maak met uw schop de grond rond het plantgat een beetje los, zodat de boom daar makkelijk in kan wortelen.
Vul het onderste stuk van het gat met wat potgrond, precies zodat de bovenkant van de kluit van de boom gelijk is met de bovenkant van de grond: in de hoogte past hij er precies in.
Maak de kluit van de boom goed nat met een gieter of in een bak water.
Maak de wortels van de kluit los: als de wortels in de vorm van de pot blijven zal de boom niet goed groeien.
(optioneel) U kunt als u in het voorjaar plant wat koemestkorrels bij de plant in het gat doen, zodat hij direct voedingsstoffen heeft.
Plaats bij de half- en hoogstambomen direct de boompaal, dit is wel zo makkelijk. Een laagstam (of struik) heeft geen boompaal nodig.
Maak het gat dicht en stamp de grond een beetje aan. Stamp de grond precies zo aan dat de boom goed vast staat, maar de grond nog wel door wortels doordringbaar is.
(zie ook: Plantinstructies)

De verzorgingskalender

Schuin gedrukte vormen van onderhoud zijn optioneel: ze zijn niet nodig maar zorgen voor meer appels en een betere kwaliteit fruit. Een verdere omschrijving van de verzorging is te lezen bij de kopjes hieronder.

Maand van onderhoud    Vorm van onderhoud
Januari    Besproeien met vruchtboomcarbolineum (VBC)
Februari    Kalken
Maart     Bemesten
April      
Mei      
Juni      
Juli      
Augstus     Oogsten
September     Oogsten
Oktober     Oogsten
November      
December     Snoeien
Vruchtboomcarbolineum
VBC is een biologisch middel waarmee u uw fruitboom kunt besproeien. Dit middel zorgt voor een waslaagje over eitjes van insecten, zodat deze niet uitkomen. Vruchtboomcarbuleem is natuurlijk optioneel, maar kan aanbevolen worden als goede preventieve maadregel bij ziektegevoelige rassen. Als u kiest voor een speciaal eco-ras is dit niet nodig.
Kalken
Een handje kalkkorrels strooien over de grond rondom de stam zorgt ervoor dat de mest beter door de boom wordt opgenomen. Ook regelt het de zuurtegraad van de grond.

Bemesten

Bemesten is bij fruitbomen erg belangrijk. Wij kiezen voor een algemene en brede bemesting d.m.v. gedroogde koemestkorrels. Een handje van deze goedkope meststof in het voorjaar is genoeg voor een jonge boom om goed te groeien. Bij een oudere boom kan de dosering verhoogd worden. Over het algemeen is het niet nodig om bij appelbomen kunstmest te gebruiken.

Oogsten

Fruit tijdig plukken is altijd belangrijk, maar gelukkig zijn appels erg makkelijk. Een appel iets te vroeg rijpen is geen ramp: ze kunnen makkelijk op de keukentafel iets afrijpen. Een overrijpe appel kan gelukkig een korte tijd in de boom hangen: een rijpe appel valt niet direct van de boom. Wel bent u eigenlijk te laat als de appel uit zichzelf van de boom valt. Vaak is een appel dan alleen nog geschikt voor de moes. Dus kijk rond de pluktijd vaak genoeg of de appels rijp zijn. Controleren of een appel rijp is is simpel: een rijpe appel laat zichzelf makkelijk plukken, een onrijpe appel zit echt vast.

Meer informatie over het plukken zelf kunt u hier vinden: de plukregels.

Een appelboom snoeien.

Waarmee moet ik rekening houden met het snoeien?

Het snoeien houdt de boom vitaal, zorgt voor een langere levensduur en zorgt er voor dat uw boom meer vrucht draagt. Snoeien is dus erg belangrijk. Appelbomen snoeit u na de bladval. De beste weersomstandigheden bij het snoeien van uw boom zijn droog en zacht weer. Regen en/of vorst kunnen leiden tot ziektes en het niet kunnen herstellen van het wondweefsel.

Het snoeien van de appelboom in 4 stappen

Houd bij het snoeien het volgende principe in gedachten: alle takken moeten zoveel mogelijk licht vangen. Zonder zon groeit de boom niet goed, en geeft het minder vrucht. Het volgende stappenplan leidt u door de basisprincipes van het snoeien heen.

Probeer de takken d.m.v. een touw of elastiek horizontaal te buigen. De zon schijnt namelijk pal boven de boom, en door de takken horizontaal te buigen, vangt de gehele tak het zonlicht op. Het touw kunt u vastmaken vóór u snoeit, en het gedurende de winter laten zitten; na enkele maanden kunt u de touwen verwijderen en zult u zien dat de takken horizontaal gebogen blijven.
Snoei de beschadigde takken weg. Hiermee worden takken bedoeld die geknakt zijn, of waar een groot stuk uit is. Snoei de zijtakjes weg die vastzitten aan de takken, als deze recht omhoog staan en geen knopjes hebben. Deze zijtakjes zijn namelijk niet nuttig, omdat hier geen appels aan zullen komen. Deze takken worden vaak waterloten genoemd. Laat de zeer kleine zijtakjes zitten. Deze takjes hebben veel knoppen en vertakkingen, en vormen de sporen van een boom. Aan deze takjes vormen volgend jaar de appels.
Snoei de takken weg die het zonlicht innemen van andere takken. Als u d.m.v. Het elastiek de takken horizonteel heeft omgebogen, kunt u precies zien welke takken het zonlicht zullen vangen van andere takken. Deze kunt u geheel wegsnoeien.
Kort de uitgebogen takken in als u vind dat de boom te breed wordt; anderhalve meter wordt gezien als een mooie lengte voor een gesteltak.
Voorkomende ziekten bij appelbomen
Naam     Symptonen     Preventie / Behandeling
Appelbloedluis (ook: wollige bloedluis)     Wollige laag over takken, na het verwijderen van het pluis blijft er een rode substantie achter.     Bespuiten met VBC werkt preventief tegen kleine insecten en diverse schimmelziekten.
Schurft     Bruine, ruwe plekken op de appels. Ook op de bladeren zijn enkele bruine spatjes te vinden; maar bruine spatjes op het blad betekend niet meteen dat uw oom te leiden heeft onder appelschruft. Een appel met schruft kan gewoon geconsumeert worden, maar is minder mooi.      Een ziekteresistent ras aanplanten kan schurft in veel gevallen voorkomen.
Fruitmot     Een fruitmot is een insect wat zijn larven zet op de appelboom. De larven boren dan gangen door de vruchten. Fruitmot komt voor op alle fruitsoorten maar zijn gelukkig niet vaak in de particuliere tuin te vinden.     Preventie d.m.v. speciale lijmbanden.
Kurkstip     Door een tekort aan kalk komen er kleine, bruine stippen op de vruchten. Deze kurkachtige stippen zijn opzich niet schadelijk, maar zorgen wel voro een mindere smaak en zien er natuurlijk niet mooi uit.     Vooral op arme gronden goed bekalken.
Rupsen     Rupsen zijn een bekende vijand van de appelboom; diverse rupsen klimmen in de boom en kunnen de boom geheel kaalvreten. Rupsen kunnen in grote aantallen vrij schadelijk zijn.     Webben met jonge rupsen direct verwijderen. De rupsen zelf ook zoveel mogelijk met de hand verwijderen. U kunt er ook voor kiezen om te bespuiten. 
Echte/valse meeldauw     Een witte laag om de bladeren en de takken van de appelboom. Deze schimmelziekte is gelukkig niet erg schadelijk.     Bespuiten met Exact ter bestreiding. Zorg ervoor dat uw plant goed luchtig is ter preventie; goed snoeien is hier dus belangrijk.
Vruchtboomkanker     Vruchtboomkanker zorgt voor rode, opgezwollen plekken op stammen en takken veroorzaakt door een schimmelziekte.     
Ziekteresitente rassen kunnen vruchtboomkanker voorkomen. Op natte gronden komt deze ziekte vaker voor.

Bortyris-rot            
Appelzaagwesp    Voor de appelzaagwesp zelf zijn appelbomen niet bang, wel de larven die hij in het voorjaar in de vruchtbeginselen achterlaat. De kleine larven eten zich een weg door de appels. In de zomer vallen de appels vroegtijdig af, als ze volledig zijn doorgegeten. Ze hebben vaak een donker gat dat door de larve opengegeten is. Het kan ook zo zijn dat er cirkelvormige "littekens" ontstaan op de appel.     -

Berichten over deze plant