MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Akelei 'Pink Bonnets'

Groeit in 41 tuinen

Latijnse naam
Aquilegia vulgaris 'Pink Bonnets'
Hoogte
0 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Kruidachtige overblijvende plant, waarvan wel een 120-tal cultivars en variëteiten bestaan in tal van kleuren, drielobbige bladen, sprookjesachtige bloemen voor matig vochthoudende grond, liefst rijk aan rottende bladeren en takjes, liefst ook matig zonnig plekje; bloei van april tot juni.

De oorspronkelijke wilde vorm van de plant is donkerblauw.  Met een klein beetje fantasie herken je in de bloem vier duifjes die in een groepje met hun kopjes naar mekaar toe zitten te keuvelen... en dat verklaart meteen de Engelse benaming 'Columbine'.
Ook in Nederland en België is deze plant inheems, maar ze is er uiterst zeldzaam, en alleen in de Ardennen heb je nog wat kans de plant in het wild tegen te komen.  ('Wilde' akeleien in de Vlaamse en Nederlandse natuur zijn bijna met zekerheid verwilderde tuinplanten.)

Akelei behoort tot de Ranunculaceae, de familie waar ook anemonen, boterbloemen en speenkruid behoort... en dat lijkt raadselachtiger!  Aan de hand van DNA-onderzoek heeft men echter aangetoond dat deze plantengeslachten nauw verwant zijn.

 

Geen mest nodig.

Verwijder uitgebloeide bloemen.


Grondsoort: Los en humes

Vochtigheid: Normaal

Licht: Zon, iets schaduw 

Blad/loof: Bladverliezend

Winterhardheid: Goed

Berichten over deze plant