MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kievitsbloem +

Groeit in 2744 tuinen

Latijnse naam
Fritillaria meleagris
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Fritillaria 'meleagris' draagt haar dobbelbekers met schaakbord-ruitjes in paars en groenig- wit als gracieus wiegende klokjes. Haar naam kievitsbloem dankt ze daaraan dat zij in het wild bij voorkeur groeit in vochtige weidegrond.
De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een plant uit de leliefamilie (Liliaceae). De Meleagris-typen hebben geen probleem met een wat vochtiger bodem. 
Het plantje heeft een zeer tere stengel met smalle blaadjes, die een aantal maanden na de bloei afsterft. 
De planten doen er acht jaren over om (uit zaad) in bloei te komen. De zaden zijn relatief groot en verspreiden zich drijvend op het water. De plant is voor z'n verspreiding van de zaden dan ook volledig afhankelijk van overstromingen en een hoge waterstand in de winter.

Vanwege de mooie bloemen werd de kievitsbloem vaak uitgespit en in de tuin gezet. Tegenwoordig is de bloem gewoon in de tuincentra verkrijgbaar, zowel in de witte als paarse variant. De plant is teer en moet dan goed met rust gelaten worden om goed aan te slaan en zich uit te breiden.

Hij valt niet echt op in de tuin met zijn hangende bloemhoofdjes en vaak purper/wit schaakbordachtig patroon. In het wild voorkomende kievitsbloemen staan onder natuurbescherming want ze zijn zeer zeldzaam. Weiden waar zij voorkomen, mogen niet vaak gemaaid worden omdat het blad de kans moet krijgen om af te sterven zodat de bollen weer op krachten kunnen komen en zich kunnen vermeerderen. Kievitsbloemen worden zowel als bol en als bloeiende plant verkocht.

Berichten over deze plant