MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Biet 'Burpee's Golden'

Groeit in 125 tuinen

Latijnse naam
Beta vulgaris 'Burpee's Golden'
Andere benamingen
Gele biet, kroot, kroten
Hoogte
1 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

'Burpee's Golden' is een Amerikaans ras uit de veertiger jaren, het is een gele zomerbiet met een lekkere zoete smaak. De bieten niet te laat oogsten, want overrijpe bieten verliezen hun mooie gele kleur en worden vaal. De gele biet behoort - net als de rode biet - tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae).

Het telen van bieten is niet heel moeilijk en het gaat eigenlijk altijd wel goed, zolang ze maar op een voldoende vochtdoorlatende en redelijk voedzame grond worden geteeld. Bietenzaden zitten in clusters bijeen - meestal 3 per cluster - uitdunnen is dus vrijwel altijd noodzakelijk.

TEELT: Ter plekke zaaien vanaf half april tot half juli, in verband met schieten bij voorkeur niet vóór mei zaaien. Een rijafstand van 30 cm aanhouden, later de jonge planten uitdunnen naar 7 tot 10 cm. Jonge plantjes niet verplanten, voorzaaien in kleine potjes is mogelijk.

STANDPLAATS: Teel de bieten op een vochtdoorlatende, losse en redelijk voedzame grond nodig, extra compost is meestal niet nodig. Zorg er wel voor dat de grond niet uitdroogt want dan worden de bieten taai. Op een te droge grond kunnen bieten wratachtige plekken (schurft) ontwikkelen.

OOGST: De gele bieten oogsten vanaf half juni tot oktober, de bieten bij voorkeur gebruiken als zomerbiet.

Berichten over deze plant