Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Spitskool 'Filderkraut'

'Filderkraut' is een betrouwbaar witte koolras met weinig teeltproblemen, het is een zachte, smakelijke kool voor herfstgebruik en zeer geschikt voor het maken van zuurkool. 'Filderkraut' stelt minder eisen aan de grond dan de andere sluitkolen. Witte kool bevat, net als zuurkool, veel vitamine C. De meeste koolgewassen groeien het beste op een stuk grond waar eerst peulvruchten stonden, de meeste koolsoorten houden namelijk van een voedzame grond met voldoende stikstof en via de wortels van de peulgewassen wordt dit toegevoegd aan de grond!

TEELT
Buiten zaaien op een zaaibed vanaf maart tot juni. Onder glas zaaien in een zaaibak of afzonderlijk in potjes vanaf februari tot uiterlijk eind april. Na ongeveer 4 tot 6 weken overplanten op 70 x 60 centimeter. Wat kalk toevoegen aan het plantgat helpt knolvoet voorkomen. Bescherm de plant tegen koolvlieg door rond de stengel (en op de grond) een 'kraag' van ongeveer 10 centimeter rondom aan te brengen.

STANDPLAATS
Witte kool vraagt een redelijk voedzame, vochthoudende grond met voldoende stikstof. Bij wisselteelt koolgewassen na de peulvruchten telen, hierdoor is het in principe niet nodig om extra compost aan de grond toe te voegen.

OOGST
Tegen de winter oogsten en op een koele, vorstvrije plaats bewaren, bijvoorbeeld met de wortels eraan in een bak met zand of ophangen in de kelder, beschadigd buitenblad verwijderen. Onder plat glas bewaren kan ook, maar dan wel goed luchten en bij vorst afdekken. 

Eigenschappen

Hoogte
30 - 60 cm
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat