MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Peer 'Gieser Wildeman' +

Groeit in 586 tuinen

Latijnse naam
Pyrus communis 'Gieser Wildeman'
Hoogte
300 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De Gieser Wildeman is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras. Daarnaast wordt op bescheiden schaal het stoofperenras Saint Remy geteeld. Het areaal stoofperen in Nederland bedraagt ruim 250 hectare.
Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven en geplukt worden van half september tot begin oktober. De boom heeft veel last van beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna of geen vruchten aan de boom hangen. Door in een jaar met veel vruchten flink te dunnen kunnen beurtjaren tegengegaan worden.
De vrucht van Gieser Wildeman is klein en bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees. Wanneer rode wijn wordt gebruikt, kleurt de peer bij het koken rood. Ook zonder wijn kleurt de peer rood na langdurig koken (ca.3uur).

Ziekten en aantastingen

Gieser Wildeman is zeer vatbaar voor de bacterie Pseudomonas syringae, die tak- en bloesemsterfte veroorzaakt en tamelijk tot zeer vatbaar voor bacterievuur (Erwinia amylovora). De vruchten zijn vatbaar voor steel- en neusrot (Nectria galligena). Ook is de boom zeer gevoelig voor een aantasting door de perenbladvlooien (Psylla pyri en Psylla pyricola).

Bron: Wikipedia NL

vrucht: aan de kleine kant, maar met een mooi regelmatige peervorm, vanaf begin oktober plukrijp, vanaf halfnovember consumptierijp, te bewaren tot ver in februari.

smaak: sappig vruchtvlees met een zoete smaak en veel aroma

gebruik: alleen als stoofpeer te gebruiken, kleurt bij het koken mooi rood.

bijzonderheden: de stoofpeer Gieser Wildeman is een langzaam groeiende perenboom met opgaande takken, kan door de langzame groei ook goed als struik, halfstam of leivorm gebruikt worden. Eind mei tot begin juni komen de witte bloemen met roze meldraden te voorschijn, de Gieser Wildeman is zelfbestuivend en heeft dus geen andere bomen nodig om vruchten te dragen.

Berichten over deze plant