MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Doperwt 'Kelvedon Wonder'

Pisum sativum 'Kelvedon Wonder'  • 

Foto: Doperwt 'Kelvedon Wonder'

Foto: Doperwt 'Kelvedon Wonder'
Foto: Doperwt 'Kelvedon Wonder'
Foto: Doperwt 'Kelvedon Wonder'

Algemene omschrijving

Een middelvroege, halfhoge (60cm), kreukzadige doperwt. Deze kleine varieteit is waarschijnlijk geintroduceerd on 1925 door Hurst and Son, zaadhandelaren, welke een kantoor hadden in Houdsditch in Londen. Zij hadden ook proefterreinen in het dorp Feering, net buiten Kelvedon in Essex. De eigenaar van Hurst and Son was de familie Sherwoods, welke leefde in Prested Hall. Zij organiseerde cricketwedstrijden en tijdens een wedstrijd in 1895 versloegen zij het team van de zaadhandel Sutton’s Seeds.
De Hall was tijdens de tweede wereld oorlog in gebruik door het leger en heden ten dagen is het een hotel.
Kelvedon Wonder’s kleine groei gecombineerd met de hoge productiviteit maakt deze soort ideaal voor kleine tuinen en is tot op heden een populaire soort voor de thuis kweker. Kelvedon Wonder heeft in 1993 een award gewonnen van Garden Merit van de Royal Horicultural Society.

Vereisten

Voorzaaien onder glas vanaf half januari voor een vroege oogst. Voorgezaaide planten afharden en eind maart uitplanten. In de volle grond op regels zaaien voor een latere oogst op regels van 40cm, met om de 10cm een erwt.

Onderhoud

Tijdens de groei de grond voldoende vochtig houden. Gebruik vooral geen stalmest. zet doperwten slechts eenmaal per 3 jaar op dezelfde plek om de kans op aantasting door schimmelziekten zo klein mogelijk te houden.

Gebruik

Oogst: van juni tot half juli. Pluk de peulen als de erwten nog sappig zijn. Plukt u te laat dan worden de erwten melig van smaak. Regelmatig doorplukken is dus aan te raden.
Geschikt voor invriezen.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon