MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Driekleurig viooltje Driekleurig viooltje Driekleurig viooltje +Driekleurig viooltje

Groeit in 4725 tuinen

Latijnse naam
Viola tricolor
Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Het driekleurig viooltje is een klein plantje, hooguit tien tot twintig centimeter hoog, dat heel de zomer bloeit, maar toch een hoogtepunt bereikt in de maand mei.
Ze worden meestal als eenjarig of tweejarig behandeld.
De tweezijdig symmetrische bloemetjes, die in grootte kunnen variëren van een kroon die nauwelijks breder is dan de kelkblaadje, tot wel tweeënhalve centimeter breed, vertonen meestal een drietal kleuren uit een palet van paars, blauw, geel en wit, al komen er ook vrijwel monochrome (éénkleurige) vormen voor.

Het bloempje heeft vijf kelkblaadjes, en een kort, nauwelijks buiten de kelk uitstekend spoortje dat gevormd wordt door het onderste en grootste kelkblad. De andere kroonblaadjes zijn twee aan twee gepaard: twee wijzen naar boven, twee zijwaarts en wat naar boven.
De stijl heeft een bolvormig uiteinde met een lipje, waar het stuifmeel opgebracht wordt insecten die van andere viooltjes komen. De vijf meeldraden vormen als het ware een kokertje rondde stijl. De helmknoppen zitten
onderaan de meeldraden. Twee meeldraden hebben een aanhangseltje, dat in de spoor nectar afgeeft. Insecten die op zoek zijn naar deze nectar, verlaten de bloem met stuifmeel op hun hoofd.

De bloemen rijpen tot zaaddoosjes met drie kleppen, waaruit de zaadjes na rijping met kracht worden weggeslingerd.
Bovendien dragen de zaden een zgn ‘mierenbroodje‘, waardoor mieren er voor zorgen dat ze nog verder worden verspreid.

Het plantje heeft een rechtopstaande stengel. Hieraan vind je de ovale tot lancetvormige blaadjes. Ze hebben een gekartelde rand en vertonen steunblaadjes die drie- tot achtlobbig, soms veerspletig zijn. Deze steunblaadjes kunnen bijna zo groot zijn als het ‘echte’ blad. De eindstandige lob van het steunblaadje is het sterkst ontwikkeld.

De vroegbloeiende Viola tricolor komt dikwijls reeds in de herfst in bloei: deze wordt door de winter onderbroken, maar zodra in de lente de weersgesteldheid het toelaat, bloeien de planten verder. De bloemen verschijnen eerst maar spaarzaam en hebben korte stelen, later worden ze langer en bloeien ze zo rijk, dat de bloemen het blad volledig bedekken. Deze weelderige bloei duurt weliswaar niet lang – als het voorjaar droog en warm is, gaat de bloei achteruit en tegen het einde van de meimaand worden de bloemen steeds kleiner en de scheuten lang en slordig, sommige sterven zelfs af en omstreeks half juni zien de viooltjes er zo onooglijk uit, dat men ze niet meer wil zien en ze dus opruimt. Toch zijn deze vroege rassen belangrijk, omdat ze in bloei komen in een tijd waarin er geen andere bloemen zijn die zo volop bloeien. Daarom neemt men hun korte bloei wel op de koop toe. De heel vroege bloei is dan ook de reden dat deze violen gekweekt worden: daarbij probeert men natuurlijk grote bloemen te verkrijgen. Let op de zuiverheid en de glans van de kleuren en op de gedrongen harmonische vorm van de planten.

Plantvoorschriften :
Houden van vochtige , vruchtbare grond grond maar goed gedraineerd . Ze zijn met elke tuingrond tevreden zolang ze maar in de zon staan. Voeg wat potgrond toe aan de grond bij het planten voor extra mooie planten.
Zaaien : Doet u in juli in goed omgewerkte grond in de schaduw. Maak ondiepe greppeltjes (+- 1cm diep) en zaai hierin uit. Vul de greppels met zaaigrond , duw de aarde aan en besproei met een nevelsproeier . Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes verschijnen. Afdekken met wat folie kan ook . Verwijder deze van zodra je de eerste blaadjes ziet.
Uitdunnen : Haal 3 weken later de zwakste exemplaren weg zodat u om de 6cm een plantje overhoudt.
Verplanten : Dit doe je in sep / okt naar hun definitieve plaats . Plantafstand 15/20cm .
Rond die tijd of in de lente kan je de plantjes ook kopen in de tuincentra.

Verzorging :
Wie van kunstgrepen houdt, kan in het vroege voorjaar bijmesten met goed opgeloste kalksalpeter waaraan men een hoeveelheid fosfaat toevoegt. Als de violen wat geel blad vertonen, kan men ze dan extra stikstof of een oplossing van ijzersulfaat toedienen (alleen bij donker weer!).
Doch ook zonder deze kunstmatige middelen stellen deze plantjes zelden teleur.


Ook bij viooltjes is het aan te bevelen de uitgebloeide bloemen te verwijderen als we de bloei willen verlengen.
Geef bij aanhoudende droogte viooltjes zo nodig water, zowel in volle grond als in een bloembak. Soms wordt aangeraden om geranium-meststof aan het gietwater toe te voegen, doch dit is in een evenwichtige tuin eigenlijk onnodig.


Ziekten :
verwelkingsziekte
 

Berichten over deze plant