MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Herderstasje

Capsella bursa-pastoris  • 

Foto: Herderstasje

Herderstasje
Foto: Herderstasje
Foto: Herderstasje

Het herderstasje is als bloem, als plant, onopvallend, maar heeft via de ongewone driekhoeksvorm van zijn hauwtjes toch bekendheid verworven.  Voor heel veel basisschoolkinderen was het een plantje dat in de lessen biologie van nabij besproken werd.

Herderstasje is een plantje met een wortelrozet van langwerpige, grof getande blaren, en ook de stengelblaren zijn getand tot diep ingesneden.

De typische hauwtjes zijn driehoekig.
Wat weinig bekend is, is dat het een plantje zich op een bepaalde manier als een vleesetend plantje gedraagt.
De naam van de plant verwijst naar de driehoeksvorm van middeleeuwse tassen, zoals o.a. door herders gebruikt (zie detail van het schilderij van Breugel op één van de foto's bij deze plantenfiche).

Herderstasje is, zoals alle leden van de familie van de kruisbloemigen, een eetbare plant, maar echt smakelijk durf ik het niet noemen. Toch wordt het al heel lang beschreven als een kruid dat aan groentenbouillons kan worden toegevoegd, en dat, net zoals bv paardenbloemblad, aan voorjaarsslaatjes kan worden toegevoegd. Ik vond zelfs een boek, waarin de gedroogde en gemalen zaadjes (één plant produceert er tot 40.000!) als kruiderij beschrijft. Ik moet toegeven dat ik dit zelf nog niet heb uitgeprobeerd.

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm