Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Shiitake

Lentinus edodes  • 

Foto: Shiitake

Foto: Shiitake
Foto: Shiitake
Foto: Shiitake

Deze zwam is bij ons lang onbekend gebleven, daar deze zwam van oorsprong niet inheems is. Haar bakermat ligt in de warmere, subtropische gebieden van het verre Oosten (China, Thailand, Korea, Japan,...). Lange tijd bleef de teelt artisanaal, vooral op stammen van de shii-boom. Toen op de duur de shii-bomen met uitsterven bedreigd werden, door het massaal kappen voor shiitake-cultuur, begon de zoektocht naar een kunstmatig substraat.

Toch is de kwaliteit van de natuurlijk gekweekte shiitake, dus op hout, beter. Daarbij zijn de 'donko-types' (dikvlezig en traaggroeiend) best aangepast aan ons gematigd klimaat. Bij het plukken komt er een zeker aroma vrij, dat doet denken aan de geur van look. De eevoudigste bereiding, bakken in boter of olie is een delicatesse op zich.

De hoed (diam. 1,5 tot 25cm) is licht- tot donkerbruin, met witte vlokjes aan de rand. Het vlees is wit en stevig, de geur aangenaam aromatisch. De crèmekleurige lamellen staan dicht opeen, de sporen zijn eveneens crèmekleurig. De stevige, taaie steel staat centraal ingeplant op de hoed en heeft een ruw, vezelig oppervlak.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Vochtig
Licht
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend