Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Onsterfelijkheidskruid

Gynostemma pentaphyllum

Foto: Onsterfelijkheidskruid

Het onsterfelijkheidskruid is een meerjarig kruid dat in onze omstreken een nog behoorlijk onbekend plantje is. Dat is zonde, want het is een lekker en zeer gezond kruid. De Latijnse naam voor onsterfelijkheidskruid is Gynostemma pentaphyllum. Het is een klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Inheems in Zuidoost-China, Japan en Thailand is het van oudsher een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde onder de naam jiaogulan. De heilzame eigenschappen komen overeen met ginseng

De Jiaogulan is een tweeslachtige plant, wat betekent dat hij zowel mannelijk als vrouwelijk is en moet samengroeien om vruchtbaar zaad te kunnen voortbrengen. In de zomer komen er bloesems met vaalgele bloemen aan de plant. De vrouwelijke plant draagt bessen die later, als ze rijp worden, zwart kleuren en dan zaadjes in zich dragen.

In juli en augustus bestaat de bloei uit kleine witte bloemen en na de bloei verschijnen er donkerpaarse bessen.


Winterhardheid zone 7b (-15/-17ºC).

Jiaogulan houdt van een vochtige bodem met veel zon en warmte en een schaduwrijke omgeving. In een koude omgeving groeit Jiaogulan niet goed. De beste omgeving is een kas of een warme kamer. Wanneer het vriest sterft de plant tot op de wortel af. Na de winter loopt hij echter weer uit en begint hij opnieuw uit te lopen.

Men kan de plant vermenigvuldigen door het uitzaaien van het zaad of door het afsnijden van een stukje stengel met tenminste één blaadje eraan. Men steekt de afgesneden stengel in de grond en bedekt deze met aarde. Het duurt ongeveer 20 dagen tot de stengel wortels krijgt. Daarna trekt men de plant uit de grond en snijdt de stengel ter hoogte van de wortel in. Hierdoor krijgt de plant een uitgebreider wortelstelsel waardoor hij beter kan groeien. Jiaogulan is een snelgroeiende plant die ’s nachts 6 cm. kan groeien. Als men de plant in de winter buiten laat overwinteren is het verstandig de wortels met een laagje turf te bedekken. Binnenshuis groeit de plant verder en men kan dan ook ’s winters de bladeren vers plukken om te eten of om er thee van te zetten.

Naar buiten
Vanaf mei kunnen de planten buiten worden geplant. Hij groeit het beste op een warme plek in de halfschaduw en in humusrijke grond. Plant de jonge plantjes 30 cm uit elkaar. Zorg dat deze klimplant omhoog kan klimmen langs gaas of stokken. Ook kunnen ze in een hanging basket worden geteeld; de plant gaat dan hangen. Het onsterfelijkheidskruid heeft weinig verzorging nodig. Geef ze in droge periodes voldoende water. Zeker het eerste jaar als de wortels nog niet zo diep in de grond geworteld zijn.
Als de planten een hoogte hebben van 40 cm, kunnen de eerste bladeren voorzichtig worden geoogst. 

Jiaogulan wordt meer keren per jaar geoogst waarbij metingen aantoonden dat de plant in het begin van de zomer de hoogste concentratie gypenosiden bevat, terwijl de in het wild voorkomende planten de meeste gypenosiden in augustus bevatten.
De smaak wordt dan ook sterk beïnvloed door het jaargetijde waarin geoogst wordt en de gesteldheid van de grond waarop de plant groeit.

Kruiden kunnen worden gebruikt om thee te zetten. Kruidenthee kan helpen tegen kwaaltjes en bevat vaak stoffen, waardoor je je gezonder en fitter kunt gaan voelen. Maar kruidenthee is vooral erg lekker. Het is puur natuur, die de smaak aan kruidenthee geeft. Het maken van kruidenthee is heel eenvoudig.
Doe een aantal verse kruidentakjes in een theeglas. Giet er kokend water op. Laat 5 minuten trekken. Hoe meer kruidentakjes (afhankelijk van uw smaak), des te sterker de smaak. Drie takjes per theeglas is vaak wel een goede basis. Gebruik voor het zetten van een hele pot thee meer kruidentakjes.

Onsterfelijkheidskruid komt uit het zuiden van China waar de plant Jiaogulan wordt genoemd. In China maakt dit kruid deel uit van de traditionele geneeskunde. Het nuttigen van de bladeren zou levend verlengend werken. In de streken waar traditioneel dagelijks thee van de Jiaogulan wordt gedronken, komen veel meer dan gemiddeld, 100 jarigen voor. Men schrijft dit toe aan het gebruik van het Onsterfelijkheidskruid. Onsterfelijkheidskruid zit vol met antioxidanten, zoals saponinen en flavonoϊden. Deze hebben een positieve werking op de weerstand, hart en bloedvaten, geeft extra energie, stimuleert de lever, verlaagd het bloedsuiker, cholesterolspiegel en de bloeddruk. De bladeren van deze klimplant worden meestal gebruikt om thee van te maken, maar kunnen ook in salades worden verwerkt. De smaak van het blad is zoetig en doet het meest denken aan zoethout.

Onsterfelijksheidskruid zaaien: 

De kiemduur van het onsterfelijkheidskruid zaad is lang (30 dagen) en de opkomst is onregelmatig. Het laten kiemen is een hele lastige klus en is alleen aan te raden voor mensen met veel ervaring, groene vingers en veel geduld. Voor binnen kan het hele jaar gezaaid worden. Voor buiten heeft het voorjaar de voorkeur. Zaai deze plant altijd voor in potjes. Door het zaad voor het zaaien 24 uur te laten weken in water op kamertemperatuur vergroot en versnel je de kieming. Verdeel 5-10 zaadjes per potje en dekt af met 0,5 cm aarde. Aarde licht aandrukken en daarna de aarde vochtig en warm houden. Na ongeveer 30 dagen bij 20 °C komen de jonge plantjes op. Vanaf half mei kunnen de planten buiten geplant worden. Plant de jonge plantjes 30 cm uit elkaar. Zorg dat deze klimplant omhoog kan klimmen langs gaas of stokken.

Onsterfelijkheidskruid kweken:

Het Onsterfelijkheidskruid kan binnen en buiten als klim- of als hangplant geteeld worden. De plant verliest zijn bladeren in de winter als hij buiten groeit, om in het voorjaar weer op te komen. De planten overleven winters tot -15. De plant groeit het best op een warme plek met halfschaduw en humusrijke grond.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 50 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend