MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Canadese bloedwortel

Sanguinaria canadensis

Foto: Canadese bloedwortel

Foto: Canadese bloedwortel

Algemene omschrijving

 

Sanguinaria canadensis is een vroegbloeiende vaste plant die met ondergrondse wortelstokken, ook rhizomen genoemd, overwintert. Deze wortelstokken groeien vrij ondiep en komen zelfs af en toe een stukje bovengronds.

Eind maart of begin april komen dikke bloemknoppen boven de grond uit en vlak daar achteraan een nog opgerold blad.

Tijdens en na de bloei ontvouwt het blad zich en groeit uit tot zo'n 25-30cm hoogte. Gedurende het voorjaar en de zomer zorgt dit prachtig gevormde, zilver-groene blad voor voldoende voedingstoffen om de wortelstok verder te laten groeien en vol energie de winter in te gaan, zodat het volgende vroege voorjaar weer een prachtige bloem, of zelfs twee bloemen, kunnen ontspruiten.

De groei is traag, de wortelstokken breiden zich per jaar hooguit 5 tot 7 centimeter uit. Omdat de bladeren op zich vrij groot kunnen worden (20-25cm doorsnede) zijn er zo'n 9 planten per vierkante meter nodig om na 3-4 jaar die vierkante meter redelijk mooi gevuld te hebben. En daarna wordt het alleen nog maar mooier!
Omdat alle stampers en stuifmeeldraden van de dubbelbloemige bloedwortel zijn omgevormd tot bloemblaadjes, is de plant steriel. Ze vormt geen zaad en kan dus uitsluitend d.m.v. het delen van de wortelstokken worden vermeerderd. Dit is een langdurig proces en kan maar eens in de 3-4 jaar worden uitgevoerd. Daarom is dit geen goedkope plant. 

Onderhoud

Deze bijzondere, winterharde plant staat bij voorkeur in een vochtige, humeuze en goed waterdoorlatende (bos)grond in schaduw tot half-schaduw. Zorg tijdens een lange droge periode in de zomer voor wat extra water, anders zullen de bladeren al vrij vroeg afsterven.
Als de plant voldoende (maar ook weer niet teveel!) vocht tot haar beschikking heeft, dan zal het blad in de 2e helft van augustus langzaamaan geel beginnen te worden en de voedingsstoffen uit het blad onttrekken.

Wordt Sanguinaria in bloempotten gehouden, zorg dan ongeveer elke 3 jaar voor een deel verse grond, verwijder de resten van oude, afgestorven wortelstokken en haal de wortelstokken voorzichtig uit elkaar. Plant ze vervolgens een stukje uiteen.

Deze werkzaamheden kunnen het beste worden uitgevoerd direct na het afsterven van de laatste bladeren, in de 2e helft van september of begin oktober.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend