MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Veelbloemige roos

Foto: Veelbloemige roos
Foto: Veelbloemige roos
Foto: Veelbloemige roos

De veelbloemige roos is een botanisch roos die oorspronkelijk uit Azië stamt.
De struikroos vormt losse trossen van kleine, enkelbloemige roosjes die sterk geuren, en die in het najaar botteltjes vormen met de kleur en grootte van lijsterbessen.

De roos kan aangeplant worden als struik of als rambler, en kan dan hoogtes tot een meter of vier bereiken.

De roos wordt wel eens aangeplant in heggen, en zaait zich van daaruit makkelijk uit.

In de Verenigde Staten woekert de plant heel sterk, en wordt er als een invasief onkruid beschouwd, maar in onze streken loopt het zo'n vaart absoluut niet... dan is de Japanse bottelroos een veel lastiger soort!
 cathayensis

Van deze Aziatische wilde roos komen in de natuur twee variëteiten voor, de Rosa multiflora var. multiflora  (witte bloemen) en de Rosa multiflora var. cathayensis (roze bloemen).
Van deze twee vormen zijn een heleboel cultivars ontstaan zoals R. multiflora 'Carnea', R. multiflora 'platyphylla' , R. multiflora 'grevillei', R. multiflora 'watsoniana' en R. multiflora 'wilsonii '.
(Met dank aan Piet Flachet voor de namen van de cultivars).

De Rosa multiflora, of Veelbloemige roos, vormt in juni en juli losse trosjes van witte, kleine, enkelbloemige en sterk geurende roosjes. In het najaar ontstaan er botteltjes die qua kleur en formaat doen denken aan lijsterbessen. De plant kan maximaal 4 meter hoog worden en is zeer winterhard.

Eigenschappen

Variëteit van
Roos (algemeen) (Rosa (algemeen))
Hoogte
300 - 600 cm
Kleur