MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Veelbloemige roos +

Groeit in 49 tuinen

Latijnse naam
Rosa multiflora
Variëteit van
Roos (algemeen) (Rosa (algemeen))
Hoogte
300 - 600 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

De veelbloemige roos is een botanisch roos die oorspronkelijk uit Azië stamt.
De struikroos vormt losse trossen van kleine, enkelbloemige roosjes die sterk geuren, en die in het najaar botteltjes vormen met de kleur en grootte van lijsterbessen.

De roos kan aangeplant worden als struik of als rambler, en kan dan hoogtes tot een meter of vier bereiken.

De roos wordt wel eens aangeplant in heggen, en zaait zich van daaruit makkelijk uit.

In de Verenigde Staten woekert de plant heel sterk, en wordt er als een invasief onkruid beschouwd, maar in onze streken loopt het zo'n vaart absoluut niet... dan is de Japanse bottelroos een veel lastiger soort!
 cathayensis

Van deze Aziatische wilde roos komen in de natuur twee variëteiten voor, de Rosa multiflora var. multiflora  (witte bloemen) en de Rosa multiflora var. cathayensis (roze bloemen).
Van deze twee vormen zijn een heleboel cultivars ontstaan zoals R. multiflora 'Carnea', R. multiflora 'platyphylla' , R. multiflora 'grevillei', R. multiflora 'watsoniana' en R. multiflora 'wilsonii '.
(Met dank aan Piet Flachet voor de namen van de cultivars).

De Rosa multiflora, of Veelbloemige roos, vormt in juni en juli losse trosjes van witte, kleine, enkelbloemige en sterk geurende roosjes. In het najaar ontstaan er botteltjes die qua kleur en formaat doen denken aan lijsterbessen. De plant kan maximaal 4 meter hoog worden en is zeer winterhard.

Berichten over deze plant

 • Ann V.Ann V.
  Het is inderdaad nog wat zoeken op welke manier we hier planten gaan invoeren, of we het doen onder een verzamelnaam (roos, klimroos...) of onder de botanische naam (en dat heeft mijn voorkeur... juiste naamgeving is een stokpaardje van mij, ook al boeien volks- en dialectnamen mij heel erg. Maar … Lees verder »
  Dinsdag 12 Oktober 2010 om 13:52
 • Piet F.Piet F.
  een week geleden stonden er paar fiche van rozen,gewoon roos, klimroos en die van u R. multiflora.
  Ik wist niet meer dat R. multiflora een roos is van de groep R. multiflora net zoals R. multiflora Carnea,R. multiflora cathayensis,R. multiflora platyphylla,R. multiflora grevillei,R. multiflora … Lees verder »
  Dinsdag 12 Oktober 2010 om 12:36
 • Piet F.Piet F.
  nu we alle rozen aan het inbrengen zijn,(er zijn veel 'multiflora' rozen)foto op het dak en de zonnewijzer is Filipes Kiftsgate
  Dinsdag 12 Oktober 2010 om 10:03
 • Piet F.Piet F.
  ze weet hoe laat het is, als de zon er is, ik ga ze weldra terug snoeien
  Donderdag 7 Oktober 2010 om 17:22
 • Piet F.Piet F.
  wel verdiende rust op het dak
  Donderdag 7 Oktober 2010 om 17:17
 • Ann V.Ann V.
  Jarenlang heette deze roos in mijn tuin enigszins denigrerend 'Rosa van 't kanaal', omdat ze in mijn tuin terechtkwam als een zaailing van de struiken die aangeplant zijn in de (erg geslaagde) heg op de oever van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, op een boogscheut van mijn tuin.
  Maar 'multiflora' … Lees verder »
  Dinsdag 5 Oktober 2010 om 20:13