MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Beukenzwam

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Hypsizygus tessulatus
Andere benamingen
Shimeji
Hoogte
1 - 10 cm
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Schaduw
Planten tags

Algemene omschrijving

De beukenzwam, ook wel shimeji of beech mushroom genoemd, is in België weinig bekend. Nochtans geniet deze zwam al jaren grote bekendheid in Japan. 

De beukenzwam groeit in clusters.

De zwam vormt een licht afgeronde hoed van 2 tot 5 cm die op een fijn steeltje staat. In een jong stadium is hij bruin en in een iets rijper stadium wordt hij licht crèmekleurig.

De beukenzwam komt van nature voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. Hij groeit er en vormt er vruchtlichamen, in de nabijheid van beuken, eiken, iepen, esdoorn, wilgen en ander hardhout. Het is een saprofyt de zich voedt met dood hout en organisch materiaal.
Vijftien jaar geleden werd er een goede stabiele productiemethode voor de beukenzwam in Japan op punt gesteld. Sindsdien kende deze paddestoel een steeds groeiende populariteit. In feite is het vandaag de dag één van de meest geconsumeerde paddestoelen in Japan en wordt hij ook in andere landen steeds meer geapprecieerd.

De beukenzwam kent zijn gelijke niet qua smaak. Niet verwonderlijk dus dat hij reeds gekend is bij sommige restauranthouders en enkele fijnproevers. 
 

Berichten over deze plant