MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Reishi

Groeit in 7 tuinen

Latijnse naam
Ganoderma lucidum
Andere benamingen
Gesteelde lakzwam
Hoogte
1 - 20 cm
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Schaduw
Planten tags

Algemene omschrijving

Reishi is een zwam die in Azië onder tal van luisterrijke namen bekend staat. Zo betekent de Japanse naam ‘onsterfelijkheidsplant’. De Chinese benaming kan verschillende vertalingen hebben, waaronder ‘bovennatuurlijke zwam’ en ‘magische zwam’. Die benamingen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. De reishi wordt in de Chinese geneeskunde al zeker 2000 jaar toegepast en sommige bronnen gaan zelfs 4000 jaar terug in de tijd.

De zwam wordt bij ons doorgaans gewoon als reishi op de markt gebracht. Wat maakt deze zwam nu zo bijzonder en waarom is hij nu ook in het Westen zo populair? 

De reishi zwam is een parasitaire zwam; dat wil zeggen dat hij leeft van andere organismen. De reishi wordt het meest aangetroffen aan de voet van bladverliezende loofbomen. In het wild is de reishi een zeldzaamheid maar hij laat zich gemakkelijk kweken. In ons land kom je de reishi zwam ook tegen maar staat hij op de zogenaamde ‘rode lijst’. Je mag hem dus absoluut niet plukken wat overigens ook niet verstandig zou zijn, omdat sommige zwammen die op de reishi lijken, erg giftig zijn.

De gangbare Nederlandse benaming voor reishi is overigens ‘gesteelde lakzwam’.

Reishi wordt in Azië niet zozeer gekweekt vanwege de smaak of voedingswaarde maar vanwege de medicinale werking van enkele bestanddelen. 

De Chinezen beschouwden thee die ze van de reishi trokken als een levenselixer. Traditionele Chinese geneesheren schrijven deze zwam voor als medicijn tegen allerlei neurologische en psychische aandoeningen, variërend van slapeloosheid, spierspanningen en stress tot anorexia nervosa. Daarnaast zou dit superfood een pijnverlichtende werking hebben.

Berichten over deze plant