Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tomaat 'Red Pear'

Solanum lycopersicum 'Red Pear'  • 

Foto: Tomaat 'Red Pear'

Red Pear is een oud Amerikaans heirloom ras dat sinds 1700 op de markt is. De smaak van deze tomaat is mild zoet, met een iets melige nasmaak. Die iets melige nasmaak wordt wel minder als de planten droog gekweekt worden. Red Pear heeft een zeer bijzondere peer-vormige vorm, dit maakt deze tomaat tot een echte eyecatcher. Ondanks dat de vruchten niet erg groot zijn, komt de productie van de tomaten toch wat traag opgang. Vanaf het planten duurt het 69 tot 79 dagen voordat er van Red Pear geoogst kan worden.

De planten van dit ras zijn sterke groeiers en blijven gedurende het seizoen sterk en goed doorgroeien. De productie is hierdoor goed. Red Pear maakt trossen met ongeveer 10 tomaten eraan. De vruchten wegen ongeveer 25 gram per stuk en zijn zeer lang houdbaar.

Tomaten zaaien : Vanaf het voorjaar kunnen de tomatenzaden binnen in potjes worden gezaaid. Doe 2 of 3 tomatenzaadjes per potje en dek dit vervolgens af met plastic folie. Zet de potjes vervolgens op een warme plek. Het is belangrijk voor de kieming van de tomatenzaden dat ze goed vochtig blijven. Na ongeveer 10 dagen bij 20°C komen de jonge tomatenplantjes op. Laat 1 plantje per potje groeien en haal de andere zwakkere tomatenplantjes weg. Als de plantjes 2 cm groot zijn, kunnen ze op een zonnige en koelere plek (tussen de 15°C en 18°C) gezet worden.

Tomaten kweken : De tomatenplanten kunnen als de temperatuur niet meer onder de 10°C komt buiten in de moestuin of groentekas geplant worden. Plant de planten op een warme en beschutten plek en geef goed en overvloedig water, zodat de aarde goed rond de wortels spoelt. De planten hebben tijdens de rest van de teelt niet veel water nodig. Laat de grond rond de plant eerst goed droog worden om vervolgens weer goed water te geven. Te vaak water geven geeft veel bladeren, maar weinig tomaten.

Bind de tomatenplanten op aan een touw of zet er een stok bij en haal regelmatig de zijscheuten (dieven) weg. Door 1 hoofdstengel aan te houden, heeft de plant veel meer kracht over om de tomaten beter en groter te laten uitgroeien. Zorg dat de tomatenplanten voldoende voeding hebben door af en toe extra bij te mesten. Wanneer de eerste tomatentros bloeit, duurt het nog zo’n 2 maanden voordat u de eerste tomaten kunt plukken. 1,5 Maand voor het einde van de teelt kan het beste de kop van de plant verwijderd worden. Hierdoor worden de vruchten van de laatste tros veel groter.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 200 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend